„Даймлер” ще плати 870 млн. евро глоба за дизелгейт

Германският автомобилен гигант „Даймлер” заяви, че няма да оспорва заповедта на прокуратурата в Щутгарт и ще изплати глобата от 870 милиона евро заради нарушенията на изискванията за вредни емисии.

Според прокуратурата в Щутгарт, глобата е свързана с около 684 000 автомобила, чиито данни за съдържанието на вредни емисии са били манипулирани.

Разследващите са констатирали „нарушение на надзорните задължения поради небрежност в отдела на „Даймлер”, който се занимава със сертифициране на превозни средства от началото на 2008 г.“.

Предоставени са разрешителни за дизеловите автомобили, въпреки че количеството емисии на азотни окиси не съответстват на регулаторните изисквания.

Федералната автомобилна служба няколко пъти през последните години препоръча изтеглянето от пазара на автомобили на „Даймлер” заради завишени емисии. Компанията отрече своята съпричастност в така наречения „дизелгейт”, който се разрази през 2015 г.

Преди четири години „Фолксваген” призна, че от завода са вградили софтуер на 11 милиона автомобили, които манипулират данните за екологичните стандарти. Компанията трябваше да плати глоби, съдебни разноски и обезщетения в размер на общо 30 милиарда евро.

В Германия концернът „Фолксваген” и дъщерните дружества „Порше” и „Ауди” платиха глоби в размер на 2,3 милиарда евро.

От прокуратурата в Щутгарт обявиха, че глобата няма да се отрази върху разследването на лицата, замесени в манипулирането на софтуера на двигателите, нито ще засегне гражданските искове срещу „Даймлер”.

От компанията обявиха, че глобата няма да има отрицателен ефект върху обема на печалбите за периода юли-септември. /БГНЕС и АФП