ДАЗД: Днес не е време за родителски войни

Опасността от разпространението на пандемията COVID-19, промени ежедневието на децата и техните родители, много от които организират деня си изцяло в домашна обстановка. С въвеждането на извънредното положение, обаче пред част от тях се появи и въпроса, как да изпълняват контактите си с децата, при тези от тях, при които родителските права са отсъдени на единия родител.

С тези думи започва позиция на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), в която се напомня за правото на децата да контактуват и с двамата родители.

На снимката: Елеонора Лилова, ДАЗД

„Днес не е време за родителски войни. Днес е време да се чуваме и време разумът да надделее над страха от загубите. В условията на социална изолация децата имат още по-голяма нужда по възможност да контактуват и с двамата си родители. И дори да изглежда, че общи решения няма, детето се нуждае от опората и на мама, и на тате. То инстинктивно и по детски чисто обича и двамата.“, коментира председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Влошените родителски отношения, особено в тази сложна обстановка, могат да повлияят негативно върху психоемоционалното състояние на детето. Поставено в непознатата ситуация на изолация и едновременно с това и прекъсването на връзката с един от родителите би всяло у него още повече страх и неувереност.

„Извънредното положение не може да е повод за нарушения на личните контакти. Вярвам, че родителите спокойно могат да обсъдят начините, как да се виждат с децата си, така че те да са в безопасност. Днес вариантите може да не са точно на територията на дома. Може да са в интернет и/или по телефона, но важното е родителите да не са лишени от правото да контактуват с детето си, както и то да бъде подкрепено, особено сега когато е с отдалечен достъп и от приятелите си.“, допълва още д-р Лилова.

Спазвайки въведените извънредни мерки и забрани е добре да се направи общо и разумно решение от двамата родители, за това как да детето да контактува с външния свят. В момент на криза децата не бива да се чувстват изоставени, раздвоени и объркани, без значение дали родителите им споделят общо домакинство.

Живеем в технологичен свят, предоставящ ни решения за бърза и надеждна комуникация, която е възможност и за повече общуване. Така всички ще са защитени, а правата съхранени. Нека не забравяме, че децата наблюдават, как възрастните реагират на стресовите ситуации и се учат до голяма степен от тях. „Искрено се надявам, че с тази позиция ДАЗД ще успее да подкрепи децата и това ще доведе до повече детски усмивки в тези трудни дни. Уверена съм, че всеки родител би направил всичко най-добро за детето си. Е нека тогава направим най-нормалното и естественото – да се разбираме като хора“, сподели председателят на ДАЗД.

В случай, че единият родител се опитва да ограничи контактите с другия, подкрепа може да бъде оказана по някой от следните начини чрез: онлайн и телефонни консултации, предоставяни от ДАЗД и Министерство на труда и социалната политика; разговор по телефон или други електронни средства със специалисти от социалните услуги в населеното място.

Сега е най-подходящият момент за всички родители да се поддържат взаимно, като покажат на своите деца, че са тяхната сила и устойчивост да оцеляват, независимо дали са заедно или са разделени. Тежестта на разделите е непоносима за децата, а сърцето на всяко дете се покорява с обич. Когато тя е двойна, детето е наистина щастливо, казват още от ДАЗД. /БГНЕС