ДАЗД: Гласът на българските деца е част от консултациите на Съвета на Европа

Членове на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) имат честта и удоволствието да участват в детските консултации на Съвета на Европа за разработването на Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето 2022-2027 г.

България е една от десетте държави избрани от всички 47 членове на Съвета на Европа, които ще представят детското мнение по отделните тематични приоритети. Останалите девет държави са: Белгия, България, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Словашката република, Финландия, Франция, и Черна гора.

Държавите-членки определят шест тематични области, в които ще разработят специфични политики и програми за насърчаване на правата на детето: свобода от насилие за всички деца, равни възможности и социално включване за всички деца, достъп до и безопасно използване на технологии за всички деца, съобразено с децата правосъдие за всички деца, даване на глас на всяко дете и правата на децата при кризи и извънредни ситуации.

„Стратегията за правата на детето ще въздейства върху деца от всички държави-членки на Съвета на Европа, следователно участието Ви по време на сесиите е много ценно. Това е Вашата възможност да споделите с международните власти какво е наистина важно за България и децата и младежите у нас“, откри заседанието на детския съвет председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Според българските деца, които участват в консултациите, да имат право на глас означава да могат да говорят свободно за своите възгледи и мисли без притеснение, без да бъдат обиждани, укорявани или дискриминирани. 95% от децата се съгласяват, че техните възгледи и идеи не се чуват достатъчно в процеса на вземане на решения у дома, в училище, на местно, регионално и национално ниво.

„Нека да има повече любов към децата от тези, които работят на високо ниво. Тези хора трябва да ни обичат и да осъзнаят, че можем да изразяваме нашите виждания.“ – споделя мнението си едно от децата.

Членовете на Съвета на децата към ДАЗД дискутираха и какви са очакванията им към правителството, училищата, родителите и обществото. Те предложиха конкретни дейности на Съвета на Европа, така че повече деца в България и в Европа да могат да изразят мнението си и да участват във вземането на решения по въпроси, които касаят живота и развитието им.

Някои от призивите на децата към всички възрастни са:

„Имаме нужда да се чувстваме приети, за да можем да говорим!“

„Необходимо е да се говори повече с децата и да им се дава повече информация.“

„Винаги се опитвайте да ни слушате, вместо да ни чувате!.“

В заключителната фаза на консултацията децата разработиха и обсъдиха свои собствени предложения, очаквания и препоръки, сред които най-открояващите се са най-вече да бъдат чути от възрастните, да им бъдат предоставени повече права и възможности за участие в социалния живот.

„Изумително е как ние възрастните сме склонни да забравяме, как сме се чувствали, когато сме били деца. Вярвам, че допитвайки се по-редовно до мнението на децата и младежите ще общуваме с тях по още по-смислен начин и ще сме си взаимно по-полезни.“, споделя д-р Лилова.

Предстои децата да се включат през април 2022 г. в Рим по време на пленарно заседание на Управителния комитет по правата на детето към Съвета на Европа, в което ще бъдат поканени да участват деца, които са участвали активно в детските консултации.

ДАЗД ще продължава да подкрепя и да използва всяка възможност децата да изразяват по-активно и свободно мнението си. /БГНЕС