ДАЗД награди 10 „Посланици на доброто“

10 истории за доброто разтърсиха гостите, дошли на концерт-спектакъла „Празник на доброто”, организиран от Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Комисията по въпросите на детето, младежта и спорта към 44-тото Народно събрание. В деня на християнското семейство бяха наградени добротворците, дали най-важното на хората в нужда – помощ в труден момент и надежда, предаде репортер на БГНЕС.

Тези истории пък са научили главните герои в тях да ценят живота и да оценят колко е важно, когато можеш да подадеш ръка да го направиш, без да търсиш благодарност и отплата. Сред затрогващите истории беше тази на Анелия Димитрова от Кюстендил, чиято дъщеря печели битката с рака и това става причина, тя да помага на всяко дете, заболяло от коварната болест, като търси подкрепа от съгражданите си и набира средства, чрез различни инициативи.

Друга история, достойна за уважение е и тази на военнослужещата Радостина Гацова от с. Гара Елин Пелин, която заедно със своя син гледа и малкия Стоян, за да му върне надеждата, че ще има хубаво и щастливо детство. Социалният работник Албена Добрева от В. Търново е един от най-важните хора в живота на Илиян, баща на 5-годишно дете. Мъжът няма образование и благодарение на подкрепата й в момента завършва 6 клас. Заедно учат и подготвят обещанията. Благодарение на нея той започва работа в хранителен магазин и успява да излезе от едностайното си жилище, в което живее с дъщеря си. Днес животът за него е съвсем друг. Илиян мечтае и е пълноценен баща за детето си.

Председателят на агенцията д-р Елеонора Лилова каза пред нашата камера, че инициативата е започнала още през лятото и в рамките на нея са получили стотици истории, но днес ще бъдат разказани 10 от тях, които според нея са най-затрогващи.

„За мен лично това е историята на Цветелин Ганчев от Варна, който това лято спаси две деца от удавяне в Черно море. Той два пъти влиза и рискува два пъти своя живот. За мен това е изключителен подвиг”, заяви д-р Лилова и посочи, че мотивът за организирането на грандиозния спектакъл е вярата, че доброто ще спаси света.

„Вярваме, че всички може да се обединим за доброто на нашите деца и на семействата, затова днес празнуваме човечността и голямото сърце, което тупти във всеки един от нас”, добави още тя.

С голямо сърце и знака „Посланик на доброто” беше наградена учителката от Средно училище „Св. Климент Охридски” в с. Зверино Петя Илиева. Тя получи отличието си от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Какво по-добро убежище от семейството, какви по-истински посланици на доброто от децата? Казват, че всяко дете е една необятна Вселена – толкова пъстра, толкова вълшебна, но и толкова чуплива. За това възрастните трябва да я пазим като зениците на очите си. Децата са като птици. Те искат да живеят в топло гнездо, за да израснат обгрижени, за да могат с устрем да полетят нагоре”, каза тя и призова всяко дете да има дом и семейство, да расте в мир, да бъде обичано и обгрижено, и да има шанса да развие своите възможности.

Караянчева каза, че именно днес се отбелязват и 30 години от създаването на Конвенцията на ООН за закрила на детето.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също връчи статуетка и сърце на вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков за създадения към синдиката благотворителен фонд „Проф. Желязко Христов”, който всеки месец дава стипендия, по 50 лв., на деца, изгубили родителите си при трудова злополука.

„Тази вечер всички вие, които сте тук сте истинското доказателство, че може да творим добро. Довели сте децата си, за да предадем тази хубава българска традиция – да творим добро и от нашите ръце да излиза и от нас да излиза. Важните неща в живота си трябва да виждаме, не с очите си, а да ги преживяваме със сърцато си. Така казваше и малкият – голям принц на Екзюпери”, каза вицепрезидентът и добави, че е изключително важно в труден момент да има кой да ти подаде ръка, а както показват историите – това се случва.

Сред официалните гости, уважили добротворците, бяха социалният министър Бисер Петков, който също връчи награда, бившият социален министър Христина Христова, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и др. /БГНЕС