ДАЗД отличи за първи път родители, подкрепящи таланта на децата си

Държавната агенция за закрила на детето връчи знака „Аз гарантирам щастливо детство“ за първи път на родители.

Това обяви пред БГНЕС председателят на агенцията д-р Елеонора Лилова, след като връчи грамота и плакет на родителите на четвъртокласника Йордан Стоянов, който за крехката си възраст има над 80 спечелени медала от състезания по математика.

„Три са семействата, които избраха експертите от Агенцията. Това са родители, които подкрепят своите талантливи деца. Две са семействата на талантливи деца и едно семейство е с дете с увреждания. И трите семейства са отдали своя личен и професионален път и време в такава голяма степен на подкрепа на децата си, че наистина гарантират щастливото детство на своите деца“, каза д-р Лилова.

Попитана как са открили влюбения в математиката Йордан, който всеки ден изминава пътя от Пирдоп до София и обратно, тя обясни, че откриването му не е било трудно, защото имат експерт, който живее в Пирдоп и това е негово лично предложение.

„Данчо ни впечатли с неговите изяви освен като математик и със своите комплексни допълнителни занимания – той свири на пиано, танцува, посещавал е и курс по роботика има и редица други изяви, които са многостранни“, добави още Лилова и продължи: “Призът този път не е за детето, а призът е за неговите родители, защото без тях Данчо няма да успее в нито едно от начинанията си. ДАЗД с тази награда подкрепя родителите, без рамото на мама и тате няма как да се развие един талант“, убедена е тя.

По думите й в момента родителите на Йордан му дават шанса да пробва различни неща, за да успее да намери своето място в живота.

Евгения и Емил Стоянови казаха, че Йордан е самороден талант, а те самите са здравни работници.

„Да имаш такова дете е голямо удоволствие и голяма отговорност, защото той ти носи много радости, но трябва да полагаш и много грижи, за да може да развиваш този талант, който се надяваме, че е талант. Засега все още е много малък, за да имаме такива претенции. Трябва да се влагат много усилия, за да се посещават всички тези състезания, да се прави подготовката, но това е една сладка умора за нас“, заяви Емил Стоянов.

По думите на майка му Евгения, синът й е влюбен в математиката, а не е гений.

„Той е влюбен в математиката от много малка възраст. Ние разбрахме,че ще се увлече в това нещо, защото цифрите му идваха някак си отвътре, смяташе с лекота. Той не можеше да брои, а събираше и изваждаше във вид на игра. Това ни накара да се замислим и да решим да го обучаваме когато и където е възможно в по-ранна детска възраст“, обясни тя и подчерта, че това занимание доставя удоволствие на Йордан и той се забавлява и по този начин.

Попитани дали са имали други мечти за него, баща му каза, че единствената им такава е той да стане добър човек и да му дадат възможност да опита във всички сфери и което му е интересно.

Родителите благодариха на ДАЗД за оказаното им внимание.

„Ние смятаме, че много български семейства заслужават тази награда, защото всички семейства искат децата им да намерят пътя. Едно дете, което открие това което му е любимо и призвание, всеки родител би се зарадвал на такова нещо. Ние сме много щастливи, че сме избрани от многото семейства да бъдем наградени. Много сме щастливи“, заяви тя.

Носителят на 57 златни, 17 сребърни, 7 бронзови и 1 диамантен медал и отличия заяви, че на 4 години открил, че математиката ще бъде неговият път и това се случило по време на гостуване на приятели на родителите му, които му давали задачи, а той им давал отговорите.

„Тогава мама и тате разбраха, че съм надарен и че мога да решавам задачи доста добре. Когато пораснах и вече имаше школи ме записаха на ментална аритметика“, разказа Йордан.

Той каза, че за всичко, което иска и прави получава подкрепата на своите родители и им благодари за това. Момчето сподели, че извън цифрите и уравненията обича да играе тенис на маса и баскетбол. /БГНЕС