ДАЗД представи Националната линия за деца 116111 пред ученици

Днес честваме Световния “Ден На Розовата Фланелка” или “Деня за борба с училищния тормоз”, предаде репортер на БГНЕС.


По този повод Държавната агенция за закрила на детето присъства в 140-о средно училище „Иван Богоров“, където призова за ненасилие и представи Националната телефонна линия за деца- 116111, на която могат да получат помощ от подготвени психолози и педагози.

“Никое дете не трябва да бъде насилвано и всеки трябва да знае, че за това можем и трябва да говорим, да говорим и да чуваме какво казват околните”. Това заяви заместник-председателят на ДАЗД Ивайла Касърова.


Подкрепа за каузата нито едно дете да не преживява насилие дадоха българската състезателка по карате Ивет Горанова и състезателката по художествена гимнастика Невяна Владинова.

“Агресията и тормозът не трябва да имат място сред нас”, категорична е Ивет Горанова. “Това са едни от най -лошите чувства и действия, които можем да изпитаме. Не трябва да причиняваме на никого лошо, да го унижаваме, да въздействаме върху самочувствието му, защото всички ние трябва да бъдем добри хора, да си помагаме и да направим света едно по добро място за движение”, каза олимпийската шампионка.


Тя даде и съвет към младите. “Ако имате енергия, която не знаете как да изразходите, заповядайте при нас, изберете си спорт, който ви харесва и изразходете тази енергия в спортната зала”, съветва Горанова. “Ако имате пък проблеми, научете се да споделяте дали с вашите родители, дали с треньорите, или с учителите. Аз лично споделям с моите треньори и така успявам да намеря решение на проблемите си”, сподели шампионката. “Трябва да се научите да бъдете и да не оказваме тормоз. Вече има телефонна линия 116111, за деца, която също може да използвате за вашите проблеми”, припомни Ивет Горанова и пожела на учениците да намерят цел, която да следват и да фиксират енергията си в нея. “Пожелавам на всички да бъдат успешни”, заяви още шампионката по карате Ивет Горанова.


Златното ни момиче Невяна Владинова също отправи послание към учениците от 140-о училище.


“Понякога си мислим, че силата и агресията е проявяване на характер, но това не е така. Силата е в това да бъдем добри, да си споделяме, да правим това, което зависи от нас, за да може средата около нас да бъде по-добра”, каза Невяна Владинова.

Тя също подчерта, че вече има номер, 116111, на който да се обадят ако видят, че е упражнено насилие. “Нека направим всеки ден на борба с насилието”, призова Невяна Владинова.


Двете шампионки поставиха и автографите си върху панера “тормозът спира до тук!”

Заместник-председателят на ДАЗД разказа повече за телефонната линия.

“Националната телефонна линия за деца се създава от ДАЗД през 2009 г. Тази линия е за възрастни и за деца, за консултация и подкрепа и работи 7 дни в седмицата, 365 дни в годината”, каза Ивайла Касърова.

“На тази линия работят психолози и педагози, които могат да ви консултират, по всички въпроси, които бихте искали да зададете”, обясни заместник-председателят на ДАЗД, след което уточни, че от миналата година са направили и чат приложение към линията, за което разказа повече Георги Иванов също от Държавната агенция.

“Всеки има право да бъде различен, да изглежда различно и да се изразява различно”, каза Иванов.

“Нашата цел тук е да ви представим и линията. От август 2023г. работи чат приложение в което се влиза като напишете 116111bg. Там може да напишете всичко, което ви притеснява, нещо да питате, естествено може да се обадите и на линията”, обясни Иванов, след което отправи и призив към учениците: “Не позволявайте никога агресията да вземе преврс, споделете с приятеля, с учителя с родителя, винаги мислете преди да предприемете действия”, добави Георги Иванов. /БГНЕС