ДАЗД призова за повишено внимание към спазването на етичните правила в интернет

Държавната агенция за закрила на детето призовава за повишено внимание към спазването на етичните правила в интернет. Извънредна обстановка позволи на децата да прекарват още по-голяма част от времето си в дигитална среда.

Повод за апела на Агенцията е и предстоящия олекотен режим за учениците през следващите дни. Освен дистанционното обучение, сърфирането в интернет им предлага различни интересни занимания, виртуални посещения на музеи, както и възможност за контакт с близки и приятели в социалните мрежи. Но когато детето ползва Мрежата без контрол, то е изложено на редица заплахи. Срещата му с фалшивите новини, фалшивите профили, както и кибертормоза могат да бъдат със сериозни последици за неговото развитие. Затова като възрастни, наша е отговорността да насочим децата, как правилно да спазват нужната онлайн хигиена, но и да бъдем внимателни да не пренатоварят все още детските си възприятия.

„Децата лесно могат да се подведат по привлекателни снимки и анимации или неустоими за тях предложения. Затова родителите, учителите и всички ние следва да им помогнем внимателно да отсяват вярната от невярната информация, особено за тези от тях, които прекарват повече от обикновено времето си в интернет“ – коментира председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

Националният център за безопасен интернет Safenet.bg разработи 30 минутен видеофилм, разкриващ рисковете в интернет пространството и начините за тяхното предотвратяване. Той обединява серия от 14 кратки анимирани видеоклипа, които може да намерите на сайта на Националния център за безопасен интернет: https://www.safenet.bg/bg/materiali#%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE

ДАЗД насърчава учителите да популяризират видеоматериалите сред децата, за да обсъдят на разбираем език с тях безопасността и отговорното им поведение в интернет.

Клиповете може да са част от дистанционната работа с учениците в часа на класа или в други часове, както и да са тема на разговор с родителите, привличайки вниманието към онлайн ежедневието на децата.

„Животът е твърде кратък – не го рискувай! Не се изгубвай в цифровия свят, сърфирай с умни очи в интернет. Лесно се става герой за един ден и дори за час, но децата не бива да се превръщат във фалшиви герои от фалшиви лайкове.“ – напомня д-р Лилова.

Видеофилмът се намира на адрес:

/БГНЕС