ДАЗД се самосезира за трагедията с удавените деца в Бургас

Държавната агенция за закрила на детето незабавно изпрати екип за кризисна интервенция в гр. Бургас. Агенцията се самосезира от информация в медиите за трагичните инциденти в морето и две деца загубиха живота си. В рамките на вчерашния ден ДАЗД осъществи връзка с органите за закрила на местно ниво и прокуратурата, съобщиха от ДАЗД.

Установи се, че по-малкото дете е на 12 години и заедно с братчето си е настанено в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Ронкали", гр. Бургас, преди време след акт на насилие с летален изход в семейството. Двама опитни психолози в кризисни ситуации работят на място за преодоляване на травмата от трагедията с всички деца, настанени в центъра, както и с персонала, който се грижи за децата там денонощно.

Днес от ДАЗД се извършва и проверка, за да се уточни, как детето е напуснало услугата, от кого е било придружено по време на излизането му на разходка извън центъра и всички обстоятелства около инцидента. Предстои да се изясни и как се гарантират сигурността и безопасността на децата в центъра, както и до каква степен отговаря на изискванията и стандартите социалната услуга. Екипът на ДАЗД ще окаже и методическа подкрепа на работещите, за преодоляване на трудностите и проблемите.

ДАЗД потърси за съдействие дирекция „Социално подпомагане“ в Бургас, за да окаже подкрепа на семейството на 17-годишното момче, което също загуби живота си в морето.

Ежегодно Агенцията се обръща към всички кметове в България, в качеството им на органи по закрила на децата, които имат задължения да предприемат мерки за осигуряване безопасността на децата на територията на съответната община, предвид настъпващия летен сезон и ваканция на децата, а именно за обезопасяване на водни площи, водоеми и други.

Държавната агенция за закрила на детето изказва своите съболезнования на родителите, близките, приятелите, съучениците и преподавателите на без време починалите деца. /БГНЕС