ДАЗД връчи за четвърти път отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Държавната агенция за закрила на детето отличи хората, които са отдали професионалния си живот на най-голямата кауза – Децата. За четвърта поредна година.

ДАЗД награди организации, общини и работещи, които предоставят на децата и семействата им, образователни и социални услуги. При изключителен интерес за отличието „Аз гарантирам щастливо детство“ бяха подадени над 200 номинации от цялата страна в четирите категории – „Значима иновация“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Устойчиво Развитие“, съобщиха от ДАЗД.

„Аз и моят екип се вълнуваме от всяка получена номинация и сме истински радостни и горди, че всяка година те значително се увеличават. Вълнуваме се, защото е истинско удоволствие, когато четем за постиженията ви, когато знаем, че са положени толкова много усилия и още повече любов в работата ви, за да се грижите за децата ни. От името на ДАЗД искам да благодаря и да изразя признанието и уважението си към всички номинирани“, това заяви по време на церемонията по награждаването председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Иновативни методи на преподаване, осъвременени класни стаи, протегната ръка в точния момент са само част от причините за получаване на знака „Аз гарантирам щастливо детство“. В категорията „Значима иновация“ една от наградите отиде при Възпитателно училище – интернат „Христо Ботев“, село Подем – Долна Митрополия. Осъзнавайки колко е важно всяко дете да има пример, за да върви по правилния път, те въвеждат иновативния подход „Менторска програма“. Така възпитаниците им имат възможността да се срещат, да се учат и да получат съвети и подкрепа от художник, музикант, хореограф, психолог, социален работник, мениджър, IТ-специалист и др.

С безбройните успехи на талантливите си ученици и успешните общи инициативи с Държавната агенция за закрила на детето, приза в категорията „Значимо партньорство“ отиде при Национално училище за танцово изкуство.

Със своята седемдесетгодишна история, през която пълноценно ангажира свободното време на децата, най-високата оценка в категорията „Устойчиво развитие“ получи Национален дворец на децата.

Отличие „Успешна промяна“ получиха „Фондация „Промяната“, Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ и „Щастливци“, град Харманли. В четирите категории бяха връчени и общо 50 плакета.

„Това са професионалисти, отдадени до край на най-ценното – децата ни. Някои от отличените променят детските съдби, подават ръка в трудни моменти за детето и го връщат към доброто, връщат пътя и надеждата му, че мечтите могат да се сбъдват. Бих искала да споделя, че всяка една номинация, която получихме заслужава да бъде наградена, защото всички вие сте добрия пример – добрия пример затова как трябва да се грижим за бъдещето си, защото децата са не само нашето бъдеще, а нашия път и светлина“, допълни още д-р Елеонора Лилова.

За спазване на противоепидемичните мерки, награждаването с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ се проведе онлайн. Събитието беше уважено от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика изпрати поздравления до председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова и всички наградени и номинирани, като им пожела да продължават да добротворят и усмихват. Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката също изпрати своите поздравления, като посочи, че подадената ръка в точния момент дава криле. Общочовешките ценности, добротата се предават лесно, когато си вдъхновен, допълни Гайдарова. Началникът на Регионалното управление на образованието – София-град д-р Ваня Кастрева поздрави ДАЗД и всички номинирани за Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Тази награда е похвала за любовта и апостолската отдаденост към всяко дете, допълни тя. Председателят на синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева заяви, че в последните години Държавната агенция за закрила на детето е разширила политиките си и се е превърнала в авторитетна институция в помощ на родителите, учителите и всички граждани. Затова СБУ смята, че политиките на ДАЗД трябва да са еднакво отдалечени от всички министерства, за да е още по-ефективна за обществото, допълни Такева. Гости на церемонията бяха и представители на всички РУО по области, представители на общините и на Агенцията за социално подпомагане. /БГНЕС

Тагове: