ДАЗД връчи отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ 2019

През 2019 г., за втори път Държавната агенция за закрила на детето връчва отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Наградата е ежегодна, а от тази година е включена и нова категория – за „Значимо партньорство“, предаде репортер на БГНЕС.

Основен критерий, по който се присъждат отличителните знаци е приносът в грижата за децата и за дейности и инициативи, допринасящи за създаването на условия за тяхното пълноценно развитие.

“Днес се навършват 30 години от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето”, каза председателят на ДАЗД Елеонора Лилова. Тя посочи, че тъй като тази година е по специална се връчва и награда за „Значимо партньорство”. „Изключително висока конкуренция на всички, които подадоха своите предложения да бъдат наградени”, отбеляза Лилова. Тя каза още, че в този конкурс няма победители и победени. „Всички заслужавате награда. Приемете го като знак на уважение и признателност от ДАЗД към вашия труд”, обърна се тя към хората в залата.

За отличието можеха да кандидатстват или да бъдат номинирани общини, юридически лица, доставчици на социални услуги за деца, детски градини, училища, центрове за специална образователна подкрепа и читалища. Наградените са определени от седемчленна комисия под ръководството на председателя на ДАЗД. Наградите се определят в съответствие с предварително разработени критерии по отделните категории.

Отличителният знак се връчва за постижения в следните четири категории: Устойчиво развитие, Успешна промяна, Значима иновация, Значимо партньорство.

Лично социалният министър Бисер Петков връчи специалната награда и статуетка в категория „Устойчиво развитие” за първо, второ и трето място.

Той също поздрави с 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН. „Дълбоко символично е това, че в седмицата на детето колегите от Държаната агенция за закрила на детето са избрали точно този ден, за да връчат годишните награди „Аз гарантирам щастливо детство”. Радвам се, че началото, което беше поставено миналата година има своето продължение и вярвам, че ще има за много години занапред, защото то отдава признание на това, което мисля че ни обединява всички нас, събралите се тук, именно желанието ни, искрения ни стремеж да осигурим на нашите деца щастливо детство”, каза министърът. /БГНЕС