ДАЗД връчи знака си на фирма, дарила компютри на деца за дистанционно обучение

Държавната агенция за закрила на детето връчи знака “Аз гарантирам щастливо детство“ в категория „Значимо партньорство“ на DXC Tehnology заради това, че до момента са дарили над 1100 компютри на деца, които нямат техническа възможност, за да учат дистанционно. Председателят на агенцията д-р Елонора Лилова каза пред БГНЕС, че в случая не става само дума за даряване на компютри, а за социална отговорност и гражданска инициатива.

„В тази компания се организират служителите, така че да помогнат за един много наболял проблем, още в началото на пандемията, когато много бързо трябваше да се организират семействата, така че децата да могат да посещават онлайн училище. Редица семейства изпитват затруднение не само защото и родителите ходеха онлайн на работа, а и защото някъде има едно или две деца и недостатъчните технически средства се оказаха един реален проблем“, обясни Лилова мотива да отличат тази компания.

Тя поясни, че този отличителен знак на ДАЗД се връчва за трета поредна година и той е в четири категории, като една от тях е именно за „Значимо партньорство“.

"Представители сме на два много различни бранша - публичния сектор и частния бизнес, но имаме и много общо помежду си. Направи ми впечатление фразата, с която описвате каузата на кампанията: „Ще покажем, че заедно сме по-силни“, а мотото на Държавната агенция за закрила на детето е: „Заедно постигаме повече“ и днес за мен е изключително удоволствие да Ви връча този плакет, който е израз на уважение от страна на ДАЗД за грижата и подкрепата към децата", каза д-р Лилова, връчвайки наградата.

Камен Добрев, мениджър на българската част на фирмата обясни, че дарените компютри не са нови, а използвани, но те са в отлично състояние и са дадени на нуждаещите се деца, след извършен преглед и инсталиране на необходимите програми. Лаптопи са дарени и на училища в цялата страна, като сред тях са и столичните 112-то и 119-то училище.

„Горд съм, че водя тим, който постигна толкова сериозен социален ефект. Горд съм, че това не беше инициатива, която компанията подкрепи, но беше подкрепена от повече от 1/3 от служителите ни в България по начин, по който никога не съм очаквал, че може да се случи, с толкова много ентусиазъм и загриженост, и въвлеченост в инициативата“, каза Добрев минути след получаването на знака.

Той обясни, че всичко започнало по идея на техен служител, който преди е дарявал компютри на училище и идеята му от това да се дари няколко компютри се е превърнала в сериозна инициатива. За целта всеки служител е можел да подаде конкретно дете, което се нуждае от компютър.

„Предложенията идваха от наши служители и условието беше да са хора, които те лично познават и са наясно, че имат нужда от помощ. Предложенията бяха повече отколкото възможностите ни и затова се наложи да направим един борд от 5-6 души, които разглеждаха всяко предложение едно по едно, за да преценят кои са най-нуждаещи се“, обясни още той.

Мениджърът каза, че с това не приключват инициативата си и имат готовност да дарят още, тъй като във фирмата им работят над 3800 души, но се надява ситуацията да се подобри в следващите месеци./БГНЕС