ДАЗД започна инициатива за познаване и съхраняване на българската история

Държавната агенция за закрила на детето стартира инициатива за опознаване и съхраняване на българската история.

На 30 училища на територията на всички области в страната, в които има представители на Съвета на децата към председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова, ще бъде подарен сборник с 16 табла с важни исторически личности и събития – от Паисий Хилендарски до обявяването на независимостта на България. Инициативата е по повод Деня на народните будители.

Първи историческия сборник получиха Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ в гр. Кюстендил, където се обучава Анна-Мария Гъркова, представител на област Кюстендил в Съвета на децата към председателя на ДАЗД.

„Безценни за всички нас са заветите оставени от Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски и всички български герои. Техният пример и саможертва са наследството, което трябва да бъде съхранено и предавано от поколение на поколение. Вярвам, че само познавайки славната ни история, ще успеем да изградим успешното бъдеще на родината“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД, която днес лично подари първия исторически сборник на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ в гр. Кюстендил.

Директорът на училището Ивайло Карадачки благодари на д-р Теодора Иванова, че са част от инициативата на ДАЗД и подчерта, че успехите на възпитаниците на ПГИМ "Йордан Захариев" са много в различни прояви и състезания.

Представителят на Съвета на децата от област Кюстендил Анна-Мария Гъркова показа училището си на председателя на ДАЗД д-р Теодора Иванова и обсъдиха важни за Анна-Мария и съучениците й теми.

Предстои още 29 училища да получат своите исторически сборници, подарък от Държавната агенция за закрила на детето. /БГНЕС