ДБ иска НС да осъди клането в Буча и Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

Народното събрание да приеме декларация, осъждаща зверствата, извършени от Кремълските войски в Буча и други украински градове, призова „Демократична България“ в декларация на парламентарната група.

В нея групата сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна.

„Демократична България“ също така настоява руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

"През последните дни се множат свидетелствата за зверствата, извършени от руската армия в Буча и други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, от разкриването на масови гробове, от сведенията за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, намиращи мащабите на геноцид.

"Демократична България" сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна", прочете от парламентарната трибуна Антоанета Цонева.

"Демократична България" настоява "България да подкрепи с предоставянето на съдебно-медицинска експертиза разследването на военните престъпления на руската армия, които вече се организират не само от украинските власти, но от ООН, Европейския съюз и други международни организации; Като член на Европейския съюз страната ни да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия; Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 руски дипломати, а Литва – и руския посланик, настояваме за обявяването за персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България. България да започне да предоставя на Украйна оръжия и муниции, които да й позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления", се казва в декларацията от ПГ на ДБ. /БГНЕС