ДБ към проф. Габровски: Няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ-СДС

Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, но ако съставите правителство, ще работим с вас. Това каза Христо Иванов от "Демократична България" към кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Габровски, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатът за премиер и представители на "Демократична България" се срещнаха в сградата на Народното събрание.

Смятам, че тази стъпка на добра воля е добър знак. Надявам се, че заявките, които давам и цялостно личността ми ще бъде отворена врата към повече консенсус, към повече експертност, заяви проф. Габровски.

Христо Иванов от Демократична България пожела успех на проф. Габровски за съставяне на правителство. "Влизате на един изключително труден терен. Ако успеете да реализирате правителство и да изпълните задачите си, това ще бъде успех за страната. Ние имаме решение, че в тази конфигурация ние не можем да подкрепим правителство с първи мандат. Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени макар и като опозиция да работим по конкретни теми - има широк спектър от теми, по които добре работим и намираме общ с език с партията, която ви е излъчила.", каза той. Иванов подчерта, че те не могат да подкрепят този мандат. Той е категоричен, че политическата класа не си е свършила работата и проф. Габровски влизайки като външен от политическата класа човек е изправен пред задачи, които да свършите, които политическата класа не е успяла.

Той обясни, че правителство на малцинството е възможна формула, но рисковете не бива да се забравят.

Проф. Габровски отбеляза, че няма партийна обвързаност. "За мен би било най-добре ако се фиксират няколко основни ценности, които да се преследват. България няма нужда от нови избори. Ако няма кабинет няма ПВУ. Шенген би била втората задача, която бих си поставил за преследване. Като нещо трето бих поставил влизането в Еврозоната. Ако тези теми са по-скоро приети във формации като вашата, стигаме до тази свързана с реформите във върховенство на правото.", каза той и добави, че в негово лице ще срещат подкрепа в законодателната реформа.

"Най-голям шанс да се реализира нещо за България и да не се ходи на избори е с първия мандат.", категоричен е той.

Проф. Габровски каза, че ще поеме ангажимента да се търси конституционното мнозинство, което да позволи да се разгледат правомощия на главния прокурор.

Христо Иванов попита кандидат-премиера на ГЕРБ каква е визията му за реализация на кабинет. Проф. Габровски отговори, че ще бъде подготвен документ. "Деескалацията на напрежението ще изисква кабинета да е изграден от експерти по-отдалечени от различните партийните структури. Някой от имената, които са приобщени са с безспорна репутация и ще бъдат гаранти, че цялостната ни интеграция към европейски и евроатлантически структури ще продължи уверено", обясни той.

БГНЕС припомня, че днес и БСП, и Български възход, се срещат с проф. Николай Габровски в Народното събрание. Покани са изпратени до всички партии, като с останалите срещите са в петък. По време на срещите проф. Габровски ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв. /БГНЕС