ДБ: Няма никаква нужда от Велико Народно събрание

Няма никаква нужда от свикване на Велико Народно събрание. Това каза на пресконференция съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов, предаде репортер на БГНЕС.

Атанасов коментира, че с това си действие премиерът печели време.

"Във връзка с позицията, вчера изразена от министър-председателя, с която се предлага свикване на Велико Народно събрание и разни други неща, оценката на ДБ е, че няма никаква нужда от ВНС и че това е една маневра на управляващите да задържат властта. Сетих се, че по времето на соца имаше един знаков филм "Маневри на последния етаж". Ние наблюдаваме "Маневри на последния етаж" на днешната властта, която се опитва да имитира реформи, а основната цел на тази имитация е да печели време, за да се удържи властта на всяка цена", коментира той.

Атанасов призова хората в България да не се хващат на тази голяма, но гола кукичка на задкулисието, защото това е опит за измама. Той припомни, че от първия ден на протестите обединението предупреждава за капана, наречен ВНС.

"30 години се пържим в това, което БКП ни сготви през предното ВНС преди 30 години, когато комунистическата партия, тежко дискредитирана, трябваше да се разпусне и да се отстрани от политическата сцена, тя си организира избори тогава за ВНС и ги „спечели“, за да може 30 години да се пържим в това, което тогава ни сготвиха със сегадействащата Конституция“, заяви съпредсетдателят и предупреди, че не бива да се допуска използването на този стар номер, който БКП е направила на България.

Според него Борисов се възползва от тези уроци на своите учители.

„Този ход, който предприе Борисов е най-силното доказателство за неговата зависимост от това задкулисие, което се доминира от ДПС. Различните политически сили взеха някаква позиция, единствено мълчи ДПС, защото идеята е тяхна и Борисов е говорител на това задкулисие, което управлява, задкулисието на ДПС. Той няма самостойна воля, а изпълнява поръчките, които им се дават от тези, които разпределят порциите“, разкри той и се възмути от това, че ДПС само е извадило онази реч на Ахмед Доган за рестарт на демокрацията и Борисов е прочел изречението на Доган едно към едно. Атанасов е убеден, че ГЕРБ и ДПС имат един и същи общ кукловод и подчерта, че Борисов никога не се е държал по този начин пред камерите, за да изглежда убедителен.

Съпредседателят припомни, че те вече са излезли с предложения за промени в Конституцията, които обаче не изискват ВНС, но са доста по-смели и радикални от предложените от Бойко Борисов.

Борислав Сандов коментира, че правителството цели да разделя обществото, да вкара обществото в дебат на противопоставяне. По думите му правителството, което е с толкова нисък процент на доверие, което повече от месец е в антиправителствени протести, не може да прави предложение за свикване на ВНС.

„То няма легитимността да го направи. Още повече, когато това правителство и този премиер управляват България повече от 10 години са можели да направят голяма част от тези промени, дори и без ВНС. Ясно е, че целта е да се печели време. А то не е само, за да се довърши мандатът, защото предстоящите няколко месеца са ключови за следващите 10 години в България. Предстои финално договаряне по Зелената сделка, предстои финално договаряне за европейския план за възстановяване от коронакризата, предстои да бъде приета рамката и конкретните насоки в следващия програмен период“, посочи Сандов.

Според него единственият изход в полза на обществото и в една истинска демокрация е това правителство незабавно да подаде оставка, да се разпусне Народното събрание и да има предсрочни избори за ново обикновено събрание, което да приеме конституционни промени.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов посочи, че това, което е изкарало хората на улицата е предстоящата икономическа криза, която ще е и най-тежката за нас и осъзнаването, че едно правителство и моделът на управление, за което от години знаем, че е корумпирано е най-лошият партньор, с който да се окажеш в окото на задаващата се икономическата криза.

Иванов подчерта, че задкулисието е страшно уплашено от случилото се на Росенец и че схемата им на управление да разделят хората по етническа линия се чупи и хората не искат да се делят и страхуват от измислици, а те искат модернизация и законност.

„Това, за което Борисов осигурява време не е просто да се прегрупира той, не е просто да се откраднат парите, опитът е да се върне разделението на хората, които се събраха и да могат да бъдат приведени в състояние на управляемост, за това Борисов се пише нова Конституция. Това, което Борисов анонсира вчера не изисква нова Конституция, не представлява нова Конституция. В най-добрия случай неговите идеи могат да бъдат наречени ревизия на глава съдебна власт плюс още едно-две неща в Конституцията. Това не е нова Конституция. Тя тепърва ще поникне като отровна гъба пред очите ни“, заяви той и посочи, че управляващите се опитват да се възползват от трик отпреди 30 години и Борисов ни предлага да четем вестника от вчерашния ден.

Иванов е категоричен, че рестартът на демокрацията не се прави с нова Конституция, а с избори и именно това е смисълът на демокрацията. Според него писането на нова Конституция от Данаил Кирилов би било катастрофално и определи това като цинична измама спрямо младите, с която обрича цяло поколение на безперспективност.

Лидерът на „Да, България“ каза, че вече дневният ред е зададен и, че трябва бързо да се пристъпи към модернизацията на държавата, а не да се свиква ВНС.

"Беше ни казано – харизма нямаш, чоджум. Кауза имаме, чоджум! И тя е ясна и последователна. Елате на избори и недейте да им тропате по масата какво да правят и какво да не правят, дайте възможност на хората за избор. Ние сме поставили този дневен ред. Няма да участваме в измислени дискусии за писане на нова Конституция и губене на време", категоричен беше той и призова политиците да обявят своите програмни идеи за проблемите на хората.

Всеки, който иска да се превърне в диктатор, пише нова Конституция, завърши бившият правосъден министър.

Предложенията на Демократична България са за нов парламент с обновена легитимност, отчетност и отговорност на главния прокурор, истинска реформа на съдебната власт и ВСС, гражданко участие чрез законодателна инициатива и индивидуална конституционна жалба.

На въпрос на БГНЕС какво следва евентуалното провеждане на предсрочни избори, Христо Иванов отговори, че една демокрация се подменя и обновява чрез избори.

„На тези избори ще се явят достатъчно нови формации, ще има избори. Ние от ДБ сме готови да се явим при този Кодекс“, заяви той и добави, че са готови да си осигурят наблюдатели, които ще бъдат обучени какво да следят от началото до края.

„Изборите не са окончателното решение за всички проблеми, но са предпоставка за това хората да се произнесат“, добави Иванов и допълни, че е възможно триумвиратът БСП-ДПС-ГЕРБ да бъде отслабена, а с времето и да изчезне от политическата сцена. /БГНЕС