ДБ пред Радев: Ако получим мандата, ще преговаряме със същите 4 партии както досега

Страната е изправена пред кризи, няма дългосрочни договори за доставка на газ, няма законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа буксува. Необходимо е да има работещ парламент, за да може България да премине по-лесно през тези кризи. Вие вече заявихте, че ще положите усилия за формирането на нов кабинет в рамките на това НС.

С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на „Демократична България“ на консултациите преди връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Провеждането на тези консултации преди третия мандат е много конструктивна стъпка. Намираме се в сложен политически етап, в поредица от кризи, и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, обърна се съпредседателят на ДБ Христо Иванов към президента.

Нашата политическа криза – че не можем да имаме стабилно управление, е много рисков момент в страната. Смятаме, че трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие да бъде излъчено правителство в този парламент. Ако не започнем веднага решаването на тези кризи не просто рискуваме тези кризи да продължат, но рискуваме и да се окажем фатално неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо различно. И тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща. Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена.

Затова смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания.

Ние сме готови да участваме в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори. Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии без да може да предложи решения. 8 месеца след поредните избори сме напът отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание, че не можем да носим отговорност, допълни Иванов.

Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад, допълни съпредседателят на ДБ./БГНЕС