Деца боядисаха 500 пасхални яйца в кв. „Лозенец“

За поредна година децата от столичния храм „Въдвижение на Св. Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“ боядисваха 500 пасхални яйца. В ритуала се включи и софийският викарий епископ Поликарп, предаде репортер на БГНЕС.

Има няколко популярни легенди защо яйцата са червени и шарени. Те са свързани с Кръстната смърт и Възкресението на Господа, или с Божията майка и св. Мария Магдалена, припомнят от Софийската Света митрополия.

Римска легенда разказва, че преди да се роди император Тиберий, майка му Ливия гадаела с кокоше яйце, от което се измътило петле с необичайно голям гребен. Това означавало, че нейният син ще достигне най-високи почести в империята.

Епископ Поликарп пък разказа друга легенда Св. Мария Магдалена тръгнала по света да разнася истината за Възкресението. Когато стигнала в Рим, нямала нищо друго за дар на императора, освен едно сварено яйце. Тиберий го приел, но се присмял на думите й: Христос не може да възкръсне, както бялото яйце не може да стане червено. На секундата това в ръката му поруменяло.

Когато св. Мария Магдалена отишла в гробницата, за да помаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата. С тези разкази хората обясняват боядисването на червени яйца на този ден.

„За поредна година се събрахме в духовен план да се помолим, да изпросим онова, което ни е потребно за спасение на вечен живот, с бодри сърца да посрещнем славното възкресение Христово“, заяви за БГНЕС дядо Поликарп.

Освен боядисването на яйца, деца от енорията са направили концерт с духовни песни и стихове. „Радваме се, че има такива деца и родители, които моделират духовното съзнание на младото поколение“, каза още епископът.

В навечерието на светлия празник Църквата насърчава хората и призовава в молитвите „да си простим един другиго прегрешенията, да прегърнем възкръсналия Христос, да обновим сърцата си, себе си и да бъдем истински православни християни, по-добри и по-човечни, изпълнени със силна вяра, надежда и любов и с добри дела“, пожела викарият. /БГНЕС