Деца разплитат тайните на Борисовата градина чрез игра с награди

Деца научават миналото, настоящето и бъдещето на Борисовата градина с играта „Бързай умно“. Това е само част от програмата, с която един от научните центрове с интересна образователна програма у нас посреща и забавлява децата в столичния парк в дъждовния съботен ден, предаде репортер на БГНЕС.

„Децата трябва да отговорят на три последователни загадки, които се намират в парка и печелят награда. Загадките са свързани с миналото – човекът, на чието име е кръстена Борисовата градина. Децата научават кой е и търсят неговия паметник. Следващата загадка е свързана с настоящето (търсим едно дърво, което е „Каталпа“, а последната загадка е свързана с бъдещето и тя отвежда децата при Обсерваторията, от която могат да се наблюдават звездите, не сега, а по принцип“, разказва Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в „Музейко“.

Малките откриватели имат възможност също така да опознаят растителните видове и обитателите в парка.

„В този прекрасен дъждовен ден сме подготвили една експедиция в парка. Това е за малките откриватели, които ако дойдат могат да открият по какво различаваме различните дървета. Могат да видят различни листа и да ги разпознаят. Освен това ще се запознаят с обитателите на парка – с какво се хранят най-често срещаните птици, къде точно и какво правят, къде строят гнездата си и как можем да ги нахраним. Ние се опитваме да нахраним синигерите и катериците“, разкрива част от приключението Ели Качаунова, от образователния екип на музея, и подчертава, че децата се превръщт в истински учени и откриватели.

От там дава думата на своя колега Стефан Касев, които ни отвежда до езерото с лиите и ни разяснява защо те са растения, раздиваващи се във вода и какво ги отличава от тревата или дърветата.

„Говорим за вековните дървета, които могат да се открият в Борисовата градина. Децата могат да измерят диаяметъра на едно дърво, височината му, използвайки подръчни материали“, добави още той.

На място децата могат да си направят комета и глайдер.

„Един самолет лети, защото при него има четири сили, които му влияят. Най-важна е подемната сила. Това е силата, която действа на крилото. Когато един самолет се движи, той има извита фопма, въздухът, който минава отгоре трябва да измине по-дълъг път, докато другият минава напряко. Накрая те се срещат едновременно и поради това долният въздух избутва крилото нагоре и това позволява на самолета да се бори с гравитацията. Отделно опашката има функцията да контролира полета“, обяснява Касев.

Попитан защо децата, които мечтаят да летят не могат.

„Летенето е изконна мечта на човечеството. Летенето е символ на свобода. За това децата обичат да карат колело много бързо. Когато карате много бързо се навеждате надолу и заемате аеродинамична форма. Поне за мен това е най-близкото до летене“ , споделя Касев.

Всички участници в приключенията ще могат да участват и в томбола с награди. /БГНЕС