Децата и киберизмамите: как да опазим парите си

Тийнейджърите са много по-свободни през лятото и прекарват много време в интернет. Това се използва от измамници, за да спечелят пари и да получат данните на техните родители.

За да избегнете това, е необходимо да научите децата да се отнасят с недоверие към всяка информация, особено към „атрактивни“ оферти - бърза печалба, огромни отстъпки, ниски цени.

Първият и най-често срещан пробив на измамниците е да нахлуят в личната страница в социалните мрежи и под различни предлози да присвоят пари от „приятелите си“.

Вторият начин е като разпространяват фишинг линкове чрез чатове на популярни онлайн игри или изскачащи банери в самата игра. Измамниците предлагат на децата да закупят игрална валута или предмети, свързани с играта. Потребителите харчат истински пари, без да получават нищо в замяна, или губят достъп до акаунта в играта, за което след това им искат откуп.

Освен това измамниците често се опитват да се сприятеляват с деца на тематични форуми и след това ги убеждават не само да дават пари, но и да снимат карти, документи на родители или да използват мобилната им банка за прехвърляне на средства.

Важни правила

Ако картата на телефона на детето е обвързана с акаунта за възрастните, активирайте SMS уведомление или известия за трансакции с карта.

Инсталирайте антивирусни програми на всички приспособления, които вашето дете използва.

Ограничете сумата в детската карта или броя на операциите й.

Мошеничеството не познава възраст

Много трикове са предназначени за по-възрастни хора – предлагат се бързи пари за „супер печеливши проекти“. Измамниците добавят сложни детайли в описанията си, така че всичко да изглежда солидно, например те предлагат "инвестиране в крипто активи". До заплащане на вносителите не се стига: след събиране на парите организаторите изчезват.

Понякога измамниците предлагат да спечелите пари бързо, като просто се регистрирате в съмнителен сайт, където трябва да изпълнявате прости задачи или да попълните анкети, но преди това плащате малка такса с кредитна карта. В резултат на това всички данни са в ръцете на мошениците.

Никога не разкривайте данни за кредитната си карта, не изпращайте и не публикувайте снимки на картата.

Правете покупки само в надеждни официални онлайн магазини.

Преди да участвате в конкурс или лотария (особено с необходимостта да плащате „комисионни“ или „такси“), прочетете отзиви в интернет: жертвите на измама често пишат разобличващи коментари. /БГНЕС и РИА Новости