Децата от малките училища се връщат присъствено в клас

Децата от 5 до 12 клас от малките училища, където има само по една паралелка, се връщат присъствено в клас от 15 февруари. Това става след заповед на здравния министър, издадена в неделя след разпореждане на министър-председателя.

Занятията ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки и в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

Във връзка със заповедта, от Министерството на образованието и науката съобщиха, че отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решат кога да възстановят присъствените занятия - от понеделник или от вторник, като уведомят родителите за това. Училищата няма да отразяват отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. При невъзможност, поради влошена метеорологична обстановка и затруднено придвижване на учениците, училищата могат да поискат продължаване на обучението в електронна среда.

Решението за присъствено обучение обаче предизвика и недоволство от страна на групите "Родители за Безопасно образование", "Учители за Безопасно образование" и "Science in the Crisis". В отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и на образованието заявиха, че решението не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната.

Предвид нарастващия брой нови случаи на заразени със SARS-CоV-2, броят на хоспитализираните с COVID-19 и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължаващият вече втора седмица ръст на починалите от болестта, установените множество случаи на заразени с „британския вариант“ на коронавируса и бавния темп на ваксинация, решението е прибързано, заявиха от групите в отвореното писмо и отбелязаха няколко факта: „Заболяемостта се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване – от 90,48 на 156,8 на 100 хиляди население. Седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица. Хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, като при настанените в болница ръста е за трета поредна седмица. Процентът положителните за COVID-19 проби - от 6,28 на 7,8%, като ръстът е трета поредна седмица. Починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20%, а в изтичащата седмица отново има ръст от над 5%. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица за втора поредна седмица въпреки големия брой преболедували и ваксинирани в тази група. По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общия брой на заразените във възрастова група от 0 до 19 се е увеличил с над 30%. Навлизането на „британския вариант“ се установява по безспорен начин. През втората седмица на месец февруари 2021г. в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са секвенирани 96 проби от пациенти с COVID-19, като при 68 от тях е установен британския вариант на SARS-COV-2. Освен това този вариант на коронавируса е навлязъл в страната още през месец декември 2021 г., което е предпоставка за повсеместното му разпространение в страната два месеца по-късно. Данните на НЦЗПБ сочат, че към 7.02.2021г. вече 12 от 28 области в страната са в „червената зона“, което означава, че в тях заболяемостта е над 120 души на 100 000 население”. /БГНЕС