Детски панаир с ателиета на открито в Благоевград

Детски панаир с ателиета на открито, изпълнения на балетни и танцови състави, демонстрации на деца-огнеборци, беше открит днес в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Инициативата е по повод 24 май, на площад "Македония" са разположени творчески ателиета за рисуване върху листа,стъкло и др., изработка на кукли, за конструкторски и макиаж, млади огнеборци демонстрираха уменията си, на пощада цари творческа атмосфера, балетни състави правят празника фееричен, На стена децата рисуват и поставят посланията си.

„В продължение на два дни Благоевград става интересно място за децата, разположени са 40 ателиета, в които ще научат интересни неща, младите огнеборци демонстрират уменията си. Има и ателие за макиаж, където децата могат да изрисуват лицето си като на любимия си герой“, каза пред БГНЕС организаторът Елена Арнаудова.

Младите огнеборци от СОУИЧЕ демонстрираха уменията си, децата слагаха шлемовете на огнеборците, катереха се и "управляваха" противопожарните автомобили. В двудневният празник участват балетни и танцови състави.

Детският панаир стартира преди осем години като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града. Събитието е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи. /БГНЕС