Де Кроо: ЕС очаква 3 млрд. евро годишно за Украйна от данък върху руските активи

Европейският съюз би могъл да събере три милиарда евро годишно за възстановяването на Украйна, като обложи с данък лихвите, получени от замразените в блока активи на руската централна банка, заяви министър-председателят на Белгия Александър де Кроо, предаде АФП.

"Работим върху извънреден данък върху печалбите", каза той по време на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел.

"Според оценките три милиарда евро годишно биха могли да се използват за възстановяването на Украйна", добави Де Кроо.

ЕС замрази около 200 млрд. евро от активите на руската централна банка като наказание за инвазията на Москва в Украйна.

Де Кроо заяви, че около 90 % от тези средства се държат в Белгия, където се намира централата на международната организация за депозити Euroclear.

Той посочи, че е налице "политически консенсус" сред 27-те лидери на ЕС за прилагането на неочаквания данък.

Но германският канцлер Олаф Шолц беше далеч по-предпазлив, като заяви, че "в момента няма предложение, което да е готово за законодателна уредба".

"Всичко е ужасно сложно и в момента никой не знае какво е възможно", добави той.

В официалните заключения от срещата си на върха лидерите на ЕС споменаха само, че са поискали от изпълнителния орган на ЕС - Европейската комисия, да продължи работата "с международните партньори" по въпроса как да се използват замразените руски активи.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че изпълнителната власт скоро ще излезе с предложение, насочено "разумно" към целево използване на печалбите от руските активи.

"Не може Русия да разрушава огромни части от инфраструктурата на Украйна и да не допринася за ремонта и възстановяването", каза тя.

Дипломатите от ЕС твърдят, че около 100 млрд. евро от активите на руската централна банка са в брой, носят приблизително 3% печалба и именно те ще бъдат обект на данъка.

Дипломатите казват, че след като Комисията излезе с предложение, ЕС ще се опита да работи с партньорите си от Г-7, за да направи мерките по-широки.

Европейската централна банка и държави, сред които и Германия, се опасяват, че използването на руските активи може да отблъсне други инвеститори да държат средствата си в евро. /БГНЕС