Де Кроо: Европа я чакат десет тежки зими

Министър-председателят на Белгия заяви, че нарастващите разходи за енергия могат да създадат дългосрочни затруднения за страната през следващите зимни сезони.

"Следващите пет до десет зими ще бъдат тежки", заяви Александър Де Кроо, докато посещаваше терминал за втечнен природен газ (LNG) в Зеебрюге, западния пристанищен град на страната.

Де Кроо заяви, че ситуацията е трудна за Европа и че някои сектори са изправени пред сериозни проблеми поради нарастващите цени на енергията, съобщи анадолската агенция.

Той допълни, че активно следят ситуацията, като подчерта, че е важно да бъдат подготвени за най-лошото.

Повишаването на цените на енергията се отрази на белгийската икономика, особено в секторите, които разчитат в голяма степен на енергията. Твърди се, че производственият капацитет на някои сектори е намалял наполовина. Една четвърт от природния газ в страната се използва в промишлеността.

Приемайки най-лошия сценарий, при който Русия напълно прекратява доставките на газ, ЕС обяви план за намаляване на потреблението на газ с 15% от август до март, за да се намали постепенно търсенето. /БГНЕС