Дебютант стои пред Надал и 19-та му титла от Шлема

Рафаел Надал и Данийл Медведев ще се изправят един срещу друг във финала на последния за годината турнир от Големия шлем – Ю Ес Оупън. Срещата между двамата на корт Артър Аш във Флъшинг Медоус започва в 23:00 часа българско време.

Надал е устремен към четвърта титла в Ню Йорк и общо 19-та в турнирите от Големия шлем.

Световният номер 2 Рафаел Надал се класира за петия си финал в Ню Йорк след трисетова победа над Матео Беретини, като тази вечер той ще се опита да спечели своята титла номер 19 от Големия шлем. Ако успее да го стори, испанецът ще се доближи само на един успех от рекорда на Роджър Федерер и ще даде сериозна заявка да завърши годината като номер 1 в света за пети път в кариерата си. Испанецът започна участието си на Откритото първенство на САЩ с чиста победа над австралиеца Джон Милман, след което почива във втори кръг след оттеглянето от турнира на друг австралиец – Танаси Кокинакис. Рафа изигра много силен мач и не даде точка за пробив на Хьонг Чунг в третия кръг за победата с 6-4, 6-3, 6-2. На осминафиналите Надал се справи с шампиона от 2014-та година Марин Чилич с 3-1 сета, след което последваха две трудни, но чисти победи над Диего Шварцман и Беретини. Данийл Медведев, от своя страна, е тенисистът в най-добра форма в серията турнири на твърди кортове в Северна Америка, след като последователно достигна финалите на турнира от сериите 500 във Вашингтон и Мастърса в Монреал, след което спечели титлата от Мастърса в Синсинати и сега достигна до първия финал в турнири от Големия шлем в кариерата си.

Медведев стигна до финалите във Вашингтон и Монреал, като спечели титлата в Синсинати преди да достигне първия си финал в турнирите от Шлема.

Във Флъшинг Медоус руснакът започна с чиста победа над индиеца Пражнеш Гунесваран, след което записа последователни четирисетови победи над Уго Делиен, Фелисиано Лопес, Даниел Кьопфер и Стан Вавринка, преди да се изправи срещу първата ракета на България Григор Димитров на полуфиналите. Медведев успя да надви Димитров със 7-6 (5), 6-4, 6-3, макар че българинът имаше своите шансове и в трите сета. По този начин руснакът записа своята победа номер 50 от началото на година, като той води еднолично по този показател. Надал е на второ място в тази класация с 46 успеха през сезона. Двамата са се изправяли един срещу друг само един път до този момент, като на финала в Монреал по-рано това лято испанецът се наложи убедително с 6-3, 6-0. Залогът и за двамата тенисисти е голям – Надал може да спечели своята 19-та титла от Шлема и да се доближи само на една от Федерер, докато Медведев е само на един успех от първия си триумф в турнирите от голямата четворка. Като допълнение, победителят ще вземе 3.85 милиона долара от наградния фонд, както и две хиляди точки за световната ранглиста. Загубилият, от своя страна, ще получи 1.9 милиона долара и 1200 точки. И двамата не спестиха похвалите към съперника преди неделния финал. „Той има страхотно лято. А лятото му е почти перфектно – финал във Вашингтон, финал в Монреал, титла в Синсинати и сега финал тук. Финалът ще бъде изключително тежък. Трябва да играя на върха на възможностите си. Днес отново успях да повиша нивото на играта си в края на мача. Трябва да задържа това ниво, за да имам шансове в неделя. Ако ли не, ще ми бъде трудно. Той е много солиден“, коментира Надал представянето на Медведев. „Трудно е да говориш за Рафа. Той е един от най-великите шампиони в историята на нашия спорт – истинска машина, звяр, толкова енергичен. Да играеш срещу него на финал? Ще бъде забавно, едно наистина незабравимо преживяване. Опитът от мача ни в Торонто определено ще ми помогне сега“, сподели руският талант. Финалът на Откритото първенство на САЩ между Данийл Медведев и Рафаел Надал е тази вечер от 23:00 часа българско време. /БГНЕС