Дечко Узунов и „Галерия на 6-те“

В Софийската градска художествена галерия бе открита изложбата „Галерия на 6-те“, посветена на 120 години от рождението на големия български майстор на четката Дечко Узунов, предаде репортер на БГНЕС.

„В живота на един творец има стотици мигове, в които можем да видим неговите желания, преживявания, амбиции, приятелства, врагове, създадени шедьоври. Така е и с Дечко Узунов“, заяви Аделина Филева, директор на СГХГ.

Историята на „Галерия на 6-те“ започва през 1927 г. в сърцето на стара София на улица „Търговска“ №2, която някога се е намирала недалеч от днешната сграда на СГХГ. Идеята за създаването на това художествено пространство е на Никола Танев. След изложба в Букурещ на него му хрумва да създаде нещо подобно и в София. За осъществяването на своето начинание той се обръща към своите приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов, които вече имат зад гърба си множество изложби и награди.

„След завръщането си от румънската столица Никола Танев решава да предложи на своите приятели създаването на едно ново пространство, което ще дава възможност за изява на приложните и на изящните изкуства заедно. Художниците в този период не делят приложното и изящното, те работят във всички възможни посоки. Самият Дечко Узунов не е само живописец, той ще създава графика, ще създава илюстрации, ще създава проекти за детски играчки. Същото се случва и с останалите художници“, каза Филева.

Шестимата творци се обединяват и през февруари 1927 г. се състои първата им изложба в „Галерия на 6-те“. Още през първата година от създаването на галерията е организирана и една от малкото, към онзи момент, графични изложби в страната. За съжаление те нямат нужните средства и галерията съществува само 3 години.

„В краткия й живот тази галерия и желанието на тези млади хора да я създадат е нещо много важно и интересно за художествения живот на България. Показва се желанието за промяна, да се изявяват и на други места, а не само в Тръпковата галерия, показва желанието за един различен художествен живот. За това е важно да показваме миговете от живота на художниците, тези мигове, които решават и променят съдбата на българското изкуство“, каза още Аделина Филева.

Посетителите могат да се насладят на едни от големите шедьоври на шестимата творци: „Портрет на Виолета Йонова” на Борис Денев, „Падналия другар” на Иван Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Сирак Скитник, „Карловски двор” на Никола Танев и не на последно място „Портрет на Иван Тутев” на Дечко Узунов.

В експозицията са включени произведения от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик , Художествена галерия „Елена Карамихайлов” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни колекционери. /БГНЕС