Дефицит на витамин D провокира инсулт

Изследователи от университета "Джонс Хопкинс" установиха, че ниските нива на витамин D увеличават риска от инсулт. Това съобщава британският вестник "Експрес".

Това органично съединение е от съществено значение за функционирането на много ключови системи в човешкото тяло - от имунитета до костния метаболизъм, твърдят експерти.

Витамин D е свързан и със здравето на сърцето и кръвоносните съдове: недостигът му удвоява риска от остро мозъчно кръвно разстройство, се казва в статията.

Съединението се образува в епидермиса на кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи, затова недостигът му се наблюдава във Великобритания и други подобни страни, където има малко слънчева светлина. През зимните месеци той може да се набави чрез консумация на мазна риба, яйца, говежди черен дроб и кисело мляко, казват лекарите.

По-рано лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников заяви, че витамините посредством храните по принцип се усвояват по-добре, отколкото когато се приемат във витаминно-минерални комплекси. Въпреки това, витамин D, който се продава в аптеките, трябва да се консумира от бременни жени, деца и възрастни: особено ако имат потвърден недостиг на веществото. /БГНЕС