Дейвид Макалистър: Спадът в отношенията Париж-Берлин спира ключовите решения на ЕС

Лошите отношения между Франция и Германия забавят ключови решения в ЕС, включително сделки за отбраната в Украйна и търговията, заяви влиятелен германски евродепутат пред "Гардиън".

Дейвид Макалистър, председател на комисията по външни работи на Европейския парламент и ключова фигура в опозиционната Християндемократическа партия, каза, че е загрижен от липсата на контакт между канцлера Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, която причинява забавяне на ключови решения за бойни танкове и изтребители и бъдеща търговска сделка с Латинска Америка.

„В момента виждаме забележителна липса на вътрешна координация между Париж и Берлин. А това не е добре“, отбеляза Макалистър.

Той добави, че френско-германските отношения, отдавна смятани за движещата сила на ЕС, не са „всичко в Европа“, но че без сътрудничество между двете страни „нещата не работят“.

„В крайна сметка Париж и Берлин трябва да се споразумеят за изглаждане на нещата... и тук критикувам германското правителство. Не мисля, че сме виждали толкова слабо сътрудничество между Париж и Берлин, на каквото сме свидетели в момента“, подчерта Макалистър.

Предшественикът на канцлера, Ангела Меркел, изгради близки отношения в продължение на 16 години с четирима френски президенти, включително Макрон, спечелвайки признанието си за де факто лидер на ЕС. Експертите са съгласни, че сега на блока липсват тези силни работни отношения.

Един от „най-ярките примери“, смята Макалистър, е борбата за вземане на решения относно следващото поколение европейски боен танк, неразделна част от основната бойна система в Украйна или друга бъдеща зона на военни действия.

Миналия месец Париж и Берлин обещаха да постигнат напредък до края на годината след среща между френския министър на въоръжените сили Себастиан Лекорню и германския му колега Борис Писториус, но някои смятат, че е необходим по-голям политически импулс, за да се ускорят решенията.

Дясноцентристката партия на Макалистър, водена от Меркел, прекара последните две години в опозиция на коалицията, водена от лявоцентристките социалдемократи на Шолц, Зелените и неолибералните Свободни демократи.

„Всеки, който следи германо-френските отношения през последните десетилетия, ще се съгласи, че винаги има пропуски и най-яркият пример е, че отново не вървим напред в развитието на европейския боен танк“, каза Макалистър преди срещата на министрите на отбраната.

Но той допълни, че това е само един пример за слабостта на връзката.

„Не виждаме никакъв напредък по отношение на следващия, бъдещия самолет“, заяви Макалистър. Нито има напредък по търговското споразумение с блока Меркосур от страни от Латинска Америка, припомни той.

Макалистър цитира реч през август в Прага, изнесена от германския лидер, като отражение на липсата на обвързване в сърцето на Европа.

„Можете ли да си представите: той говори 45 минути за бъдещето на Европа – особено отбраната и сигурността – и не споменава Франция? Искам да попитам, с кого ще организирате европейската си отбрана и сигурност, ако не с Франция? Франция е водещата военна сила в Европа и британците ни напуснаха“, критичен е евродепутатът.

Подобна визия се споделя и във Франция. Джорджина Райт, директор на програмата за Европа в мозъчния тръст Institut Montaigne в Париж, каза: „Моето мнение е, да, отношенията са обтегнати. Да, има ключови проблеми, които те трябва да преодолеят, въз основа на действително политическо несъгласие и подход. Но не трябва да го преувеличаваме твърде много."

„Намираме се в период на недоверие... но не е близо до това, което се случи между Обединеното кралство и Франция през 2017 и 2018 г. по отношение на враждебност. В същото време трябва да запомните, че френско-германските отношения са много по-важни от отношенията Франция-Обединеното кралство“, добави тя.

„Мисля, че в Париж има мнение, че Германия просто прекарва твърде много време в разговори сама със себе си. Така че имате коалиция, която е сформирана... трите партии, които са много различни, и те просто прекарват толкова много време в съгласуване на нова политика у дома, че докато стигне до Брюксел, не са имали време да обсъдят въпросите някъде другаде. И всъщност това е нещо, което съм чувала не само от Франция, но и от други страни членки“, подчерта Райт и уточни:

„Не бива да изпускаме от поглед факта, че докато имат фундаментални разногласия и различни подходи, тези две правителства разговарят не само няколко пъти седмично, но във всички министерства и на всички нива.“

Тази седмица разломите в отношенията между Берлин и Рим също бяха разкрити, като Джорджа Мелони отправи критика в знак на протест срещу плановете на Германия да финансира две неправителствени организации на мигранти, работещи в Италия.

Вероятно това е допринесло за решението на Италия да не приеме новия текст за реформи в миграционните закони на ЕС на среща на върха на вътрешните министри в Брюксел миналата седмица. /БГНЕС