Дейвид Оуен: Високомерието на Владимир Путин и заплахата от гореща война в Европа

Руският президент Владимир Путин проявява всички отличителни белези на синдрома на високомерие, казва лорд Дейвид Оуен - министър на външните работи на Великобритания от 1977 до 1979 г. В интервю за в. Катимерини Оуен коментира Путин, войната в Украйна и дали санкциите ще успеят да повлияят на руския силен човек.

Лорд Оуен, лекар по образование, е и автор на книгата „In Sickness and In Power“, която днес се счита за класика за това как физическото или психическо заболяване може да тласне политически лидери към ирационални и безразсъдни действия. Това се отразява пряко и на процеса на вземане на решения и на функционирането на държавата.

Последната му книга е „Гатанка, мистерия и енигма“, която разглежда 200-годишната история на британско-руските отношения.

"Наистина мисля, че Путин е станал много по-изолиран, и се чудя какво се е случило. Той е минал през толкова много различни длъжности: бил е помощник на кмета на Санкт Петербург. После пък помага на Борис Елцин, като му се отдава да защити семейството му, а в отплата Елцин го прави президент. Той печели президентските избори и в следващите два мандата", казва Оуен.

През 2012 г., когато се оттегля от президентския пост и позволява на Медведев да заеме неговото място, Путин си тръгва в разгара на своята популярност. С връщането му, обаче, изглежда съвсем различен, а и започва да се държи различно. "Изглежда тогава започва да се променя личността му", смята експертът.

"И погледнете лицето му. Какво не е наред с това лице? Казват ни, че може да е пострадал от пластична хирургия, или от инжекции с ботокс. Страхувам се, че може да е нещо по-притеснително. Така изглежда някой, който е на големи дози стероиди. И затова се страхува да не се зарази с Ковид. Тъй като стероидите унищожават имунитета, вирусът се преживява много по-трудно. Аз мисля, че той е съвсем различен човек, и съдя за това по начина, по който той говори със своите служители. Видът на лицето му съвсем не изглежда на този, който познаваме и сме свикнали да виждаме преди", казва още бившият външен министър.

"Мисля, че това е класически случай на пример как човек се променя. Писал съм много за гръцката дума "хюбрис" - в древна Гърция лидерите, които са станали високомерни, са били разглеждани като опасни, и хората са се страхували от последствията от тези промени", казва Оуен.

Студената война се е завърнала в Европа, и се страхувам, че ще се превърне в гореща война, прогнозира той. "Опасявам се, че това е много по-сериозно от периода на Студената война. Хората – след като започнат да използват оръжия и да убиват други хора, когато нещата не им вървят по план, започват да използват по-мощни оръжия,и да убиват повече хора. Това е изключително опасно и много, много тревожно. И всички трябва да останем единни. Гърция, ценен член на НАТО, се справя добре и се надявам, че ще остане в курса, даден от САЩ.

Не мисля, че Путин ще обърне особено внимание на санкциите. Мисля, че лека-полека руският народ ще започне да се пита: Защо нападаме нашите събратя славяни, религиозни братя, православни християни? И мисля, че ще има все повече и повече въпроси относно цялата основа за тази атака и въпроси за степента, в която президентът Путин бавно, но безмилостно се е превърнал в действителен диктатор.

НАТО не може да се включи в тази битка. Ние сме отбранителен съюз, но можем да направим всичко възможно, за да помогнем на украинския народ и го правим. Санкциите ще привлекат вниманието на руснаците към случващото се", допълва Оуен. /БГНЕС