Дел Потро загуби при завръщането си на корта в Буенос Айрес

Аржентинската легенда Хуан Мартин дел Потро се завърна със загуба в тениса след две години и половина извън кортовете във вторник, губейки в последователни сетове от сънародника си Федерико Делбонис на турнира Аржентина Оупън.

Дел Потро (л) вероятно изигра последния мач в професионалната си кариера.

В това, което се очакваше да бъде един от последните мачове на Дел Потро преди да прекрати професионалната си кариера, 33-годишният бивш шампион на Ю Ес Оупън бе изпълнен с емоции в края на срещата, завършила в полза на Делбонис след 6-1, 6-3 за един час и 23 минути игра. Бившият номер 3 в света избърса сълзите си, подготвяйки се да сервира в това, което се оказа последния гейм на мача. След като Делбонис подпечата успеха си, Дел Потро прегърна своя опонент на мрежата и помаха на публиката в Буенос Айрес.

Вероятно няма да се срещнем отново. Днес дадох всичко, което имах, до последната точка. Щастлив съм, защото моят последен мач бе вероятно на тенис корт пред всички Вас, а не на пресконференция. Винаги ще Ви помня“, каза той след края на срещата. Дел Потро сигнализира през уикенда плановете си да се откаже скоро след края на турнира тази седмица, описвайки завръщането си „по-скоро като прощаване“.Той получи огромни овации при навлизането на корта във вторник, но не успя да постигне победа при завръщането си на корта. Дел Потро каза, че иска да види как претърпялото му операция коляно ще се чувства в сряда, преди да реши дали да участва на турнира в Рио де Жанейро в Бразилия идната седмица. „Ще разговарям отново с лекарите. Трябва да се грижа за коляното ми и след това ще видим. Винаги ще оставям прозореца отворен. Ако днес е бил последният път, ще си тръгна щастлив“.

След като спечели откриващия гейм с пробив, Дел Потро не успя да се противопостави поради липсата на достатъчно движение на корта, като Делбонис направи три брейка и спечели първата част за 33 минути. Дел По оказа по-сериозна съпротива във втория сет, но в крайна сметка бе надигран от сънародника си. Загубата във вторник бе първият турнир за 33-годишния тенисист, който получи фрактура на капачката на коляното през юни 2019 на надпреварата Куинс в Лондон. Дел Потро, който надви Роджър Федерер във финала на Ю Ес Оупън през 2009, каза, че проблемите с колената му са го оставили „да живее в кошмар“, след като четири операции го свлякоха в световната ранглиста до номер 757. /БГНЕС