Делян Добрев: Енергийните помощи трябва да продължат, те не увеличават бюджетния дефицит

Компенсациите за високите цени на електроенергията трябва да продължат поне до края на годината, както е решението на Народното събрание. Енергийните помощи не увеличават дефицита на държавния бюджет.

Българската държава трябва да се включи в проучванията за природен газ в блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Само така можем да си гарантираме сигурност на доставките и увеличение на приходите в държавния бюджет.

Това заяви в интервю за БГНЕС Делян Добрев, кандидат за депутат от ГЕРБ.

Той е категоричен, че енергийните помощи трябва да продължат. Според него те са достатъчно таргетирани, въпреки че за всички компенсацията е над 200 лв. на мегаватчас, профилът на консумацията на различните потребители е различен. „Например, ако си индустрия, която 24 часа в денонощието работи седем дни в седмицата, ти имаш еднаква консумация през цялото денонощие и постигаш средната цена на електроенергията, т.е. компенсацията ти е най-голяма и плащаш само 200 лева. Ако обаче е един ресторант, се оказва, че накрая плащаш 300 или 350 лева, защото консумираш само върхова електроенергия, а не през цялото денонощие, т.е. такова таргетиране и такава диференциация имаме и към момента“, посочи Делян Добрев.

Компенсациите трябва да продължат така, както е решението на Народното събрание до края на годината. За догодина може да се помисли за евентуално частично оттегляне на помощта или още по-прецизирано таргетиране“, подчерта той.

Добрев отхвърли твърденията на различни икономисти, че енергийните помощи трябвало да спрат, защото увеличавали дефицита на държавния бюджет. „Няма нито един лев, нито една стотинка от държавния бюджет, която да се ползва за енергийни помощи. Надплатените пари към АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК за високата цена на електроенергията, надплатените от бизнеса, една част от тях се връща обратно на бизнеса“, обясни той.

Той припомни и неотдавнашно участие на премиера Гълъб Донев в предаване, където му е зададен въпрос дали ние продължаваме да плащаме по 1 милиард лева компенсации за бизнеса месечно.

„Служебният премиер очевидно не знаеше какво да отговори и потвърди. Нормално е да не знае, не може всеки да знае. За януари компенсацията е 104 млн. лв., за февруари – 128 млн. лв. Т.е. десет пъти по-малко, отколкото се тиражира в обществото. За март месец, като гледам как вървят цените, може да няма компенсации, защото, ако забелязахте в последните 4-5 дни цената на борсата е под 200 лв., дневната електроенергия дори беше 0 до 1 лв. на мегаватчас“, заяви Делян Добрев.

Според него най-важното в средносрочен план е да довършим проучванията за природен газ в блок „Хан Аспарух“ в Черно море.

„Имаме големи надежди, че можем да открием огромни количества природен газ, така както направиха Турция и Румъния. В акваторията на Турция се откриха количества газ, които биха стигнали на България за стотици години. В Румъния, на километри от нашата граница, се откриха същите огромни находища, достатъчни за стотици години за консумацията на България. Няма логика по средата да няма газ, когато от двете страни има. Това ще осигури не само достъпна цена на газа за България, ще осигури огромни приходи за държавния бюджет и сигурността на доставките ще бъде гарантирана, защото това е нашият газ“, подчерта Делян Добрев.

Той припомни, че ГЕРБ вече са поели ангажимент, ако участват в следващото правителство, да възложат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да се включи в консорциума на „Тотал“ и ОМВ и България да стане акционер с 20% и в проучването на българската акватория на Черно море.

Добрев изрази съжаление, че на балканско ниво румънците и турците ни изпревариха.

„Турция до края на годината ще започне собствен добив на газ, румънците ще започнат през следващите няколко години. Ако България направи проучвателен сондаж до края на годината в това потенциално находище, което все още не е открито и доказано, но се вижда чрез сеизмичните проучвания, ще можем да започнем добив след 4-5 години. Така че нашите съседи пак са по-напред от нас, за съжаление“, каза той.

Добрев отбеляза, че през тази година имаме по-голяма сигурност на доставките, отколкото през 2022 г., защото имаме повече трасета, повече алтернативи, повече доставчици. „Ситуацията е по-добра, отколкото преди години, когато имахме един доставчик и едно трасе.

Ценно е, че служебният кабинет успя да подпише междусистемно споразумение с Турция, което е доста гъвкаво и ни дава определени предимства. Накратко то ни позволява да разтоварваме по всяко време в Турция природен газ и те ще ни го дават на входна точка с България, което изключва необходимостта да резервираме капацитет на определени терминали“, каза Делян Добрев.

Той припомни, че сме акционер в строящия се терминал за регазификация в Александруполис/Дедеагач с 20% и там имаме резервиран капацитет, отделно можем да участваме за капацитет и в другия терминал в Ревитуса, т.е. имаме достатъчно опции.

Според него, основно предизвикателство продължава да бъде ниският процент на битова газификация.

„Едва 3% от населението на България и в момента е газифицирано, а високата цена през последната година-година и половина обезсърчи малкото желаещи, които искаха да се газифицират. За да подобрим качеството на въздуха в страната, трябва да засилим и битовата газификация“, категоричен е Делян Добрев. /БГНЕС