Делян Добрев: ГЕРБ ще подкрепи офшорния вятър

„Имаме осъзната енергийна зависимост не само на България, а в цяла Европа. Имаме екстремни цени на тока и на газа. Цената на електроенергията последните дни надхвърли 1000 лева, цената на газа на международните борси е 200-300“, каза Делян Добрев от ГЕРБ, по време на заседание на комисията по енергетика, предаде репортер на БГНЕС.

България трябва да разшири своя капацитет в областта на енергетиката.

„България трябва да стане, колкото се може повече енергийно независима. Сега се намираме в момент в който тези екологични технологии са по-евтини от енергията произведена от газ и въглища. Дали има интерес сега обаче е без значение, защото страната ни няма законодателна база. Ние като държава не трябва да се съобразяваме дали имаме 3 или 200 000 мегавата свободна мощност, а да разширим този капацитет. Виждаме, че всички наши съседни държави инвестират в развитието на своите мрежи. Съжалявам, че планът за възстановяване на България върви в обратната посока. Искам ясно да заявя, че ГЕРБ ще подкрепи законодателство в подкрепа на офшорния вятър“, каза депутатът.

От ДПС поискаха да се обърне внимание и на базовите мощности.

„Зелената енергия трябва да се използва. Ще получите и нашата подкрепа. Трябва да направим и стратегията за развитие на мощностите, които ще балансират тази енергия. Трябва да обърнем внимание и на базовите мощности, за да може да покрие дисбаланса в производството на енергия. Само със слънчеви батерии няма да стане“, каза Рамадан Аталай.

От Продължаваме Промяната заявиха, че дискусията е закъсняла и обвиниха предишните управляващи за ситуацията.

„Дискусията е изключително закъсняла. България е поставена в положението да е единствената държава в ЕС, която има излаз на море, но няма офшорен вятърен парк. Инвеститорският интерес ще дойде, когато държавата си свърши работата. Дълги години ставаме свидетели, как това не е направено и нямам изграден един мегават в морето“, каза Венко Сабрутев от Продължаваме Промяната. /БГНЕС