Делегация от африкански лидери ще посети Москва и Киев по повод мирния план

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и лидерите на още пет африкански държави ще посетят Москва следващия месец или в началото на юли в рамките на мирната инициатива за разрешаване на конфликта в Украйна, обявена от южноафриканския президент.

Информацията бе потвърдена от Зане Дангор, генерален директор на Департамента за международни отношения и сътрудничество, пред парламентарна комисия, след като ден по-рано южноафриканският президент изрази готовност да посредничи в преговорите.

"В началото на юни шестимата държавни глави ще пътуват до двете столици, за да участват в ролята на посредници и да постигнат поне прекратяване на огъня", каза Дангор.

Южноафриканският служител отбеляза, че тази инициатива "е споделена с генералния секретар на ООН, който изрази подкрепата си, а ние ще се ангажираме и с други участници, включително САЩ".

Във вторник Рамафоса заяви, че руският президент Владимир Путин и украинският президент Володимир Зеленски са се съгласили да приемат шестчленната мисия, която ще посети Москва и Киев.

"Като вземаме предвид желанията на президента Рамафоса, говорим за средата, края на юни или началото на юли" за посещението, заяви външният министър Сергей Лавров.

Лавров говори на пресконференция с Джедже Одонго, външен министър на Уганда - една от държавите, участващи в инициативата.

Други членове на делегацията, представена от Рамафоса, са президентите на Република Конго, Египет, Сенегал, Южна Африка и Замбия.

"Президентът (Путин) винаги е готов да разговаря с всички наши партньори, които искрено се интересуват от това да има стабилност в света", заяви Лавров.

Той добави, че Русия ще очаква да види "конкретни инициативи", представени от делегацията.

Рамафоса не посочи конкретен график на посещението или други подробности, като каза само, че конфликтът е бил "опустошителен" и Африка "също страда много" от него.

Африканските държави са силно засегнати от повишаването на цените на зърнените култури и от въздействието върху световната търговия.

Изявлението му дойде ден, след като Рамафоса заяви, че Южна Африка е била подложена на "изключителен натиск" да избере страна в конфликта след обвиненията на Съединените щати, че Претория доставя оръжия на Москва - ход, който би бил в разрез с декларирания от нея неутралитет. /БГНЕС