Делян Добрев за искането на имунитета му: Бутафория с цел политическа репресия

В историята на българския парламент винаги са се давали имунитетите, но в момента правим тежка и многозначима правосъдна рехорма, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитета на когото и да е в НС.

Прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, за да ги ползва в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да повлияят на политиците.

Минал съм по този път, знам какво е.

Това каза Даниел Митов от ГЕРБ на извънреден брифинг в партията. По-рано днес прокуратурата поиска имунитета на Добрев с мотива, че има извършени злоупотреби на стойност 4.5 млн. евро в НЕК.

Затова ГЕРБ взе категорично решение, че ние няма да подкрепим на чийто и да е имунитет от която и да е група в парламента в момент на тежка съдебна реформа.

Още през 2013 г. ни натискаха, и понеже не де поддавахме. Днес възобновяват това дело от кабинета "Орешарски" с дело, което стоя на трупчета в продължение на 9 години. Това дело е образувано, за да ме притискат, каза Делян Добрев.

Това е бутафория с цел политическа репресия. "9 години това дело го държаха на трупчета, от време на време ме викаха да ме припотяват и нито го внасяха в съда, нито го прекратяваха. Станах "вечният обвиняем". И така до 15.04.2022 година, когато получих постановление за прекратяване от 15 страници с подробно описани мотиви защо няма извършено престъпление. Броени дни след като главния прокурор Иван Гешев се закани по телевизията да мачка политиците, прочетох в медиите, че ми възобновяват делото за което самата прокуратура написа 15 страници доказателства как не съм виновен. Какво според вас е това? Репресия. Мачкат те, защото Главния прокурор така е решил. Прави са колегите от ДБ - не ни трябва Главен прокурор! Няма никакво значение как се казва той. Имената се сменят, репресивната машина остава!", каза още Добрев.

Томислав Дончев заяви, че не бива да се позволяват своеволия по отношение дейността на прокуратурата и ГЕРБ няма да подкрепи вземането на имунитети на депутати, докато Деница Сачева го определи като опит за влияние с непочтени средства. "Някой се опитва да влияе на решенията на депутати с цел да не се проведе съдебна реформа, използват се дела на трупчета и вечни обвиняеми", заяви още Сачева./БГНЕС