Страхил Делийски: Едно е да искаш арести, друго е да има основания за тях

Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

Той коментира последните политически събития, свързани с разпита на премиера Кирил Петков, предоставянето на списъци с политици на Прокуратурата, за които е събрана информация чрез търсачката Гугъл, за исканията за арести.

Делийски припомни, че българското общество иска справедливост.

„От тази гледна точка настояването на Кирил Петков за някаква форма на справедливо решение по отношение на преследването на евентуални престъпления звучи, като нещо, което обществото иска“, каза той.

Според него тук големият въпрос е да не бъде премината законовата граница.

„Едно е да искаш арести, а друго е да има основание за арести, но ние трябва да се научим, като общество, че няма безнаказани злоупотреби. Това изключително пречи на нашето отношение към политическата система. Това е ключов фактор за доверието в една политическа система, не само какво произвежда тя по отношение на резултати, но какво произвежда по отношение на усещането за справедливост“, подчерта политологът.

Страхил Делийски коментира и възможността след приемането на Бюджет 2022 да възникне конфликт в самата управляваща коалиция, тъй като има напрежение между партии вътре в нея по отделните политики.

„При първото четене на бюджета, партиите заявиха, че ще го подкрепят. Очевидно е, че силният човек е министърът на финансите и той е успял да наложи повече или по-малко своята версия по отношение на разходната част“, посочи Делийски.

Според него не трябва да се преекспонират различията между партиите в коалицията.

„Този бюджет ще е по-различен от бюджетите, които сме свикнали да виждаме в последните 15 години, но не става въпрос за някаква радикална нова форма на бюджетиране, защото структурата на данъчната система се запазва. Не виждам основание да смятаме, че точно бюджетът може да стане повод за разломи“, заяви политологът.

Оттук нататък този бюджет трябва да се изпълнява и на друго място трябва да търсим евентуалните проблеми, защото те ще дойдат в процеса на управление.

„Партиите в коалицията се различават и може да очакваме някакви конфликти. Дали те ще бъдат свързани с някакви принципни въпроси или ще бъдат свързани с текущата кадрова политика? Аз съм по-склонен да мисля за второто, защото българските партии не се славят с особена принципност“, отбеляза Страхил Делийски.

Искрите, които през последните седмици прехвърчат между премиера Кирил Петков и ДПС не са точно политическа конфронтация.

„Те минаха по линията на личните обиди. ДПС продължава да е фактор в българския политически процес. Това, че част от върхушката на ДПС е смятана за субект на някакви корупционни схеми не означава, че цялата партия трябва да бъде табуизирана от българското общество, но това са по-скоро елементи на политическия спектакъл, защото онова, което Кирил Петков има предвид може лесно да стане с управленските инструменти, които той има“, каза Делийски

Според него ГЕРБ търсят себе си в тази ситуация.

„Навикът от това да си във властта не им се е отразил много добре на политическия тонус. Не виждам там ясна представа как партията се вижда в следващите няколко месеца или години. Това е ситуационна реакция на организации и хора, които изведнъж се оказват извън зоната си на комфорт. Струва ми се, че колкото по-дълго стоят извън властта, толкова по-трудно ще им стане да формулират адекватен алтернативен политически дневен ред. Още повече в ситуация, в която мнозинството на българското общество смята, че има нещо гнило в ГЕРБ“, заяви Делийски.

Според него ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирана партия, а ключови хора от ГЕРБ продължават да са със статута на компрометирани политици. „С такъв статут трудно може да водиш смислени политически битки отвъд този тип истерична реакция“, добави Страхил Делийски. /БГНЕС