Делийски за третия мандат: БСП ще понесат най-малко политически поражения, ако не съставят кабинет

„Традиционно, вече за четвърти път БСП получава третия мандат за съставяне на правителство, съвсем традиционно най-вероятно няма и да го изпълни, защото партията беше най-малко решителна за съставянето на кабинет“. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски, след като стана ясно, че президентът Румен Радев утре ще връчи третия мандат на БСП за България.

Архив: Президентът Румен Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство на БСП, 27.08.2021 г.

"Демократична България", ДПС, "Български възход", дори и "Възраждане" вече дадоха заявки, че ако получат мандата, ще направят кабинет. „БСП бяха единствените най-малко решителни. Нека, обаче, да видим как президентът ще мотивира това свое решение“, заяви още политологът.

По думите му БСП ще понесат най-малко политически "поражения", ако не успеят да съставят правителство.

„Един мандат, даден на "Демократична България", щеше да накара партията да се помири с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и това щеше да им се отрази негативно при следващи избори. Един политически обречен казус с третия мандат защо пък да не го обере БСП – това също е възможен прочит“, обясни още политологът.

Страхил Делийски

Делийски, обаче, изрази съмнение в тезата президентът Радев да е взел решението да връчи мандата на БСП, за да удължи живота на служебния кабинет. „Все пак това са възможностите на българските политически субекти. В този смисъл не виждам нищо необичайно и нищо фатално. Нека обаче да не забравяме ниското доверие на обществото в управляващите в момента, защото която и политическа сила да беше получила третия мандат, тя щеше да се ползва с не повече от 3% от всички имащи право на глас, това също е ключово и ни убягва от анализа. Така че който и да получи мандата, той ще бъде изключително непредставителен от гледна точка на обществото, това е и големият проблем. Ако една партия ще прави правителство с 2 - 3% обществено доверие, то по-добре да не прави изобщо“, допълни още Страхил Делийски. /БГНЕС