Делото "Семерджиев": Нова експертиза ще установя кой е шофирал, свидетели не се явиха

Тричленен състав на Софийски апелативен съд стартира на втора инстанция делото срещу Георги Семерджиев, убил с автомобила си две млади жени при жестока катастрофа на булевард "Черни връх" миналата година, предаде репортер на БГНЕС.


Съдът назначи и нова ДНК експертиза. Припомняме, че Семерджиев е подсъдим заради причиняване на смърт на две лица на тротоар при управление на автомобил със 166 км/ч в града. Той е употребил наркотици, бил е с фалшиво свидетелство за правоуправление и подменени табели. Освен това е обвинен и в бягство от местопроизшествието веднага след катастрофата.

Обвиняемият Семерджиев и неговият адвокат, Мирослав Христов, поискаха да не се дава ход на делото, поради липсата на част от свидетелите и изискаха те да не бъдат изключвани от съдебния процес с оглед изясняване на обстоятелствата.

Обвиняващият прокурор заяви, че свидетелките целенасочено не са дошли на делото с цел неговото протакване, затова защитата поиска именно двете свидетелки да бъдат изключени от хода на съдебния процес.

Все пак САС даде ход на делото и насрочи датата 2 ноември, на която отново двете свидетелки да се явят и да бъдат разпитани. Апелативният съд назначи и ДНК експертиза на въздушните възглавници, за да се установи кой е шофирал.

БГНЕС припомня, че Софийски градски съд призна Георги Семерджиев за виновен за катастрофата от месец юли 2022 г. на бул. "Черни връх" в столицата и беше осъден на 20 години затвор и признат за виновен по 5 престъпления.

Владислав Владимиров, прокурор от САС, каза, че свидетелките бяха допуснати първоначално по режим на довеждане. "В последствие бяха призовани, но не се явиха. Така и не е ясно по какъв начин ще повлияе разпита на тези свидетели. За нас категорично е доказано авторството на деянията, които са извършили", каза Владимиров. Прокурорът подчерта, че вече е установено чрез експертизи, че не е имало други пътници в управляваното превозно средство от обвиняемия.

Пламен Димитров, адвокатът на майката на Хариет Стефанович, едно от загиналите момичета при катастрофата на бул. Черни връх, заяви, че не вижда защо свидетелките да бъдат призовавани. "Едната свидетелка, която е представила болничен лист предполагам ще дойде, другата едва ли ще се намери", смята адвокат Георгиев.

Диана Стефанович, майката на Хариет, каза, че иска справедливост - доживотна присъда. "Едва ли тези свидетели, за които твърди Семерджиев, съществуват", смята Диана Стефанович.

Адвокатът на обвиняемия Георги Семерджиев, Мирослав Христов, заяви, че няма как не бъдат допуснати двете свидетелки към делото. /БГНЕС