Делото срещу Семерджиев започна с разпит на свидетели

Стартът на същинския съдебен процес срещу Георги Семерджиев започна с разпит на свидетели. Днес разпитват и Симона Радева, обвинената полицайка, че е оказала помощ на обвиняемия Семерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

„От бул. Джеймс Баучер в посока бул. Арсеналски с таксито си се престроявам за ляв завой, преминах на зелено. В ляво има пешеходна пътека, на нея имаше много пешеходци, които пресичаха. След секунди се чу зверски удар. Не чух звук от натискане на спирачка. Имах болки в ребрата, краката, но това бяха дребни неща. Дойде екип на бърза помощ, прегледа ме и ме попита дали имам нужда от хоспитализация, аз отговорих, че нямам. Видях и хора, които снимаха произшествието”. Това заяви таксиметровият шофьор Иван Овчаров, един от свидетелите и пострадал от катастрофата причинена от Семерджиев.

Адалберт Кръстев, криминалист и свидетел обясни, че е било след 23 ч. докато е управлявал автомобила си с негов приятел от град Хамбург и неговото семейство е било също с него. „Като слизах от бул. Черни връх имаше проблясъци и светлини, след което се чу много голям крясък. Докато разговарях с близките ми имаше една пешеходна пътека и спрях. Помислих, че има бомба, а не ПТП. Спрях след светофара и отидох при шофьора на таксито, той беше на волана, изправих го от волана и очаквах да е в кръв. Извадих го, помолих го да излезе от автомобила, за да видя дали е добре, първият му въпрос беше нали минах на зелено. Излезе и започна да си чисти автомобила от стъклата, след това отидох до асансьора на бул. Черни връх нагоре. Отидох при първото момиче, видях, че нещата не са добре и отидох при другото момиче, тя също не беше добре, имаше и телефон до нея. След това слязох до първото момиче да видя какво се случва с нея, имаше още едно момче – 170 см високо, след което дойдоха двама лекари да помагат, много хора гледаха, снимаха, но не помагаха. Беше наистина огромна трагедия. След това дойдоха много полицаи, отидохме до колата и видяхме, че до нея има сигнална лампа и палка. На предната седалка имаше мъжка чанта, пристигнаха полицаите, започна огледът, затвориха параметъра и всичко продължи. Завихме автомобила, задната част на автомобила беше разцепен на две”, заяви още Адалберт Кръстев.

По време на делото стана ясно, че Симона Радева е била нещо като управител на автомивката на Семерджиев. Един от свидетелите, който е работник в автомивката, разказа пред СГС, че служителката на МВР е контролирала работниците как мият колите. От свидетелските показания става ясно още, че преди катастрофата - около 22.30 часа, луксозният джип на Георги Семерджиев е бил измит, а по това време Симона Радева също е била в автомивката. Александър Иса разказа, че Семерджиев е бил с една обувка и без шапка, когато се е върнал в автомивката без автомобила си. Семерджиев му казал, че се сбил с някого. По телефона той казал на Симона "направих беля, трябва ми стълба". Иса разказа още, че Симона е държала стълбата, докато Семерджиев се качвал, за да се прибере у тях, а тя казала на него и Зоро да свалят номерата на автомобила й. Впоследствие обаче те помогнали с държането на стълбата. След като Семерджиев влезе в дома си, отвори апартамента отвътре, а Симона се качи при него, каза още Александър.

БГНЕС припомня, че Семерджиев ще отговаря за общо 5 престъпления, извършени на 10 юни 2022 г. и на 5 юли 2022 г.

В обвинителния акт, разпространен от прокуратурата, пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 километра в час в градски условия, където ограничението е до 50 км в час, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици. Автомобилът е преминал на червен светофар.

За тежката катастрофа на бул. „Черни връх” обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на две момичета: 21-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, избягал е от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък. Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. Случаят предизвика и редица рокади в СДВР. /БГНЕС