Делото срещу Баневи тръгва по същество

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгва по същество с разпити на свидетели, предаде репортер на БГНЕС.

Заседанието срещу фамилията в Специализирания наказателен съд е насрочено за 21 октомври от 10.00 часа.

Бизнесменът Николай Банев е с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, въпреки че няколко пъти я обжалва и искаше по-лека, но спецмагистратите отказаха. Съпругата му Евгения Банева е с мярка „Подписка”, след като първоначалната ѝ мярка „Задържане под стража“ бе изменена от Специализираната прокуратура заради вложеното ѝ здравословно състояние. Майката Мария Банева е с мярка за неотклонение „Парична гаранция” и забрана за напуска пределите на страната.

БГНЕС припомня, че прокуратурата приключи разследването срещу тримата и внесе обвинителния акт в края на август. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители в съучастие на изпирането на пари. Мария Банева ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. /БГНЕС