Демерджиев: Ангел Христов не е влязъл в България със самолет

Всички полицейски сили в района на Дупница издирват всякакви веществени доказателства във връзка с починалия Ангел Христов, известен като един братята Галеви. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на Капитан Андреево, където бяха открити две нови ленти.


Министърът съобщи, че Ангел Христов не е влязъл със самолет в страната. Тази информация е спекулация, защото са проверени всички камери по летищата и не е установено пристигането на такова лице, каза Демерджиев.

Според него вероятно Христов е преминал през сухопътна граница в час, когато не се проверяват документите за самоличност, или е преминал нелегално. Ангел Христов е починал в България, каза министърът и уточни, че се проверяват важни обстоятелства за настъпването на смъртта. След резултатите от аутопсията и други изследвания ще стане известно дали смъртта е естествена, или настъпила по насилствен начин.

Относно откриването на две нови ленти на пункта, министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че това значително ще облекчи трафика на втория най-натоварен сухопътен пункт в света, през който през миналата година са преминали над 1 млн. товарни автомобили. Лентата на новите съоръжения прерязаха министърът на транспорта Христо Алексиев, вътрешният министър Иван Демерджиев и турският посланик Айлин Секизкьой.

Министърът на транспорта Христо Алексиев посочи, че при встъпването в длъжност на служебното правителство камионите на границата са чакали по 6 – 7 дни, а сега ще чакат не повече от осем часа. Той обясни още, че новите трасета

няма да решат напълно проблема с трафика. Затова трябва да бъде изградена нова железопътен преход между България и Турция. В тази връзка днес беше подписан меморандум за сътрудничество между двете държави.

Вътрешният министър Иван Демерджиев допълни, че капацитетът на лабораторията за фитосанитарен контрол на границата вече е удвоен, като се работи по откриването на нова. Също така се обмисля вариант за скоростна връзка между пункта в Лесово и магистрала „Марица".

Посланикът на Турция Айлин Секизкьок съобщи, че над милион и половина тирове годишно минават през двете граници. Търговският обмен се е качил с 14 процента за последната година и е надхвърлил 7 милиарда долара. Целта е обменът между двете държави да достигне десет милиарда долара годишно. /БГНЕС