Демерджиев: Българската граница никога не е била по-добре охранявана

Българската граница не е била по-добре охранявана никога от последните 10 години, откакто има мигрантски натиск. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Варна.

„Задават се въпроси за начина, по който се охранява границата, а не се задават въпроси каква е оградата на тази граница, прилича ли на гръцката. Не се задават въпроси защо за 10 години никой не намери сили да обезпечи технически 110 км от 250 на границата. В момента ние правим това, за да отстраним този недостатък“, каза министърът и продължи, че недоумения има и около това, че пътищата по границата не са оправени и 2000 гранични полицаи са били съкратени.

„При 3 досъдебни производства през 2021 г. в Бургас за каналджийство, тази година има 170“, каза министър Демерджиев.

Той отправи и критика по отношение на съдебните решения.

„Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. За сравнение, двама български каналджии бяха осъдени в Гърция за подобно престъпление на общо 62 години затвор“, каза Демерджиев.

То смята, че опазването на границата е национален проблем и всеки трябва да подходи сериозно към него.

„В момента имаме пълната подкрепа на Европейската комисия, включително финансова, и тази седмица предстоят разговори за техническата помощ, която ще получим. Тя ще бъде в безпрецедентни размери“, каза той.

Министърът анонсира бъдещи акции както по линия на изборите, така и по линия на наркотиците и каналджийството.

„Тези акции няма да спрат, докато съм министър и докато не се разрешат тези проблеми“, обеща Иван Демерджиев. /БГНЕС