Демерджиев: Хората спокойно могат да гласуват в неделя

Искам ясно да заявя, че се касае за хибридни атаки. Въпреки многото сигнали за бомби в училища в нито един от тези случай не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство.

Това заяви Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи, предаде репортер на БГНЕС.

„Убеден съм, че изборният ден ще мине без инциденти и без каквито и да е затруднения.

Нямаме оперативни данни за реална заплаха. Още от събота всички сгради, в които се намират СИК ще бъдат охранявани през цялата нощ. Хората спокойно могат да гласуват в неделя“, каза министър Демерджиев.

Той посочи, че работна група е приела преработени правила за действия за задействане на взривно устройство. По думите му съгласно тези правила полицията и службите за сигурност ще предприемат действия при наличен сигнал.

„От следващата седмица уверявам, че няма да се освобождават ученици. Не се касае за реални заплахи и нямаме реални заплахи за реални взривни устройства“, категоричен е той.

„Хората ще бъдат изведени само в ситуация, в която имаме реални данни, че е поставено взривно устройство. Мерките няма да позволят да се постави такова устройство”, подчерта Демерджиев и добави, че ще бъдат проверявани хора, които носят необичайни вещи, но това ще бъде направено дискретно, така че да не бъдат притеснявани избирателите.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че „към момента имаме 111 образувани досъдебни производства, като тази цифра се мени и нараства. Към вчерашна дата са задържани 91 души. Над 2,3 пъти е броят на образуваните досъдебни производства в сравнение с миналите избори от октомври месец. Към момента имаме над 500 сигнали, явните сигнали са над 300. Цялата тенденция спрямо миналите избори е, че и броят на сигналите и досъдебните производства е много по-голям”, посочи той. /БГНЕС