Демерджиев: Мигрантският натиск е засилен, но няма условия за притеснение

Мигрантският натиск на българо-турската граница е засилен, очакваме да нараства и сме готови да противодействаме. Засега няма основания за притеснение. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който инспектира българо-турската граница в зоната на отговорност на Гранична полиция Елхово.

Дерменджиев заяви, че за същия период на миналата година миграционният натиск се е увеличил близо 6 пъти, а съпоставено с миналия месец - около 24%. За първите седем месеца на годината е имало над 60 000 опита да бъде преодоляна границата. Предимно от хора от Сирия и Близкия Изток.

"Запознахме се със ситуацията и проблемите. Засега няма никакви основания за притеснение. Наличните сили се справят. Има командировани около 860 човека от вътрешната част на страната - полицейски сили, които подпомагат на Гранична полиция. Внимателно, ежедневно следим картината и ако има промяна, сме готови да реагираме с допълнителни сили и с промяна в организацията", каза Дерменджиев, цитиран от БНТ.

Към днешна дата не се налагат допълнителни части, но ако има промяна, ще реагираме незабавно. Динамиката на събитията налага ежедневно да следим тези процеси, допълни той.

Според Дерменджиев оградата е в добро състояние, техническите съоръжения са изправни.

По отношение на предсрочните избори, за които Дерменджиев ще отговаря, каза, че вече са влезли в комуникация с ЦИК и предстоят срещи в началото на следващата седмица.

"Уверявам ви, че всичко, което съществува като добри практики, ще бъде приложено. Но нашата амбиция е да заловим този път хора, които стоят зад този вот, а не просто да го възпрепятстваме, както се случваше до момента. Не поради липса на желание, а на достатъчно капацитет в тази насока. Целта беше да се предотврати купения вот, към тази цел добавяме да установим лица, които се занимават с това и да понесат съответна наказателна отговорност", каза Дерменджиев. /БГНЕС