Демерджиев: МВР няма да участва във войната между институциите

Министерството на вътрешните работи няма да участва нито във войни между отделните институции, нито ще участва във войни между политици и други институции. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Вътрешният министър обяви, че със заповед на главния секретар на територията на цялата страна тече операция срещу криминалния контингент.
Демерджиев коментира и убийството в ЮАР.
„По повод на убийството на Красимир Каменов-Къро, съпругата му и още две лица в ЮАР и ние вчера сутринта научихме за това, искам да внеса няколко уточнения. Още сутринта МВР предприе действия да придобие цялата информация по този случай по официални канали със съдействието на МВнР. В момента сме в комуникация с властите в ЮАР“, каза той.
"Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае на място със ситуацията и с хода на разследването", съобщи Демерджиев и добави, че също така имат уверението, че ще получат цялата информация, касаеща това разследване.
Демерджиев припомни, че това не е единственият подобен случай. "През 2018 г. има сходно убийство, отново в ЮАР, на български гражданин и неговата съпруга. Ние правим и ще направим всичко възможно да установим връзките между тези събития, както и връзките между предходни събития и настъпилото сега убийство", подчерта служебният вътрешен министър. Той добави, че в тази връзка от МВР са предприели всички необходими действия, обединили са усилията на всички служби, цялата оперативна информация и работят активно.
"Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна протича операция, насочена към тези представители на криминалния свят, способни да извършат тежки престъпления против личността. Нашата цел е да предотвратим такива престъпления и да установим връзките и причините, довели до това престъпление, да разкрием извършителите, да разкрием евентуалните поръчители", категоричен е Демерджиев.
Тук е мястото да припомня, каза вътрешният министър, политиците и магистратите, които днес воюват, когато бяха приятели помежду си, имаха един общ враг. "Той враг в последно време, най-ясно изразен, се казваше точно Красимир Каменов-Къро. Към този враг бяха насочени много усилия, той беше обявен, впрочем, и за държавно издирване, като МВР е уведомило властите на ЮАР къде се намира. За съжаление, не беше установен и не беше задържан преди да се стигне до смъртта му", обясни Демерджиев. Той е категоричен, че точно тези хора дължат днес обяснение не като приятели, а като врагове как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. Според служебният вътрешен министър това обяснение е некоректно да се търси на друго място.
Попитан дали говори за прокуратурата, Демерджиев заяви: "Вие знаете много добро за кого говоря. Ясно е и няма нужда да го пояснявам."
Служебният министър на вътрешните работи е категоричен, че МВР не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва, нито да следи някого незаконно, като увери, че няма и да си позволи да го прави. "МВР единствено разследва престъпници, когато имаме достатъчно данни за извършени престъпления. За съжаление, понякога тези хора се оказва, че имат и други длъжности, функции или обществени качества, но това нас не ни касае по никакъв начин", подчерта той.
Демерджиев добави, че МВР няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да заема страна в такива конфликти, нито пък ще участва във войни между политици и представители на други институции. "Това, което ние правим, и ще продължаваме да правим, е да защитаваме стриктно правата и законните интереси на българските граждани и да положим всички усилия да обезпечим реда и законността в страната", заключи той.
Министър Демерджиев отказа да отговаря на журналистически въпроси. /БГНЕС