Демерджиев: Няма да извършвам незаконни арести

Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, няма да провеждам акции. МВР ще изпълнява стриктно функциите си. Няма да пристъпим към действия без да сме събрали конкретни доказателства.Това заяви пред Нова телевизия служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той коментира ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който през март месец бе задържан за 24 часа заедно с Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Аз не бих арестувал Борисов в тази ситуация, ако трябва да дам кратък отговор, посочи Демерджиев.

На въпрос защо не заработи КПКОНПИ, той отвърна: заради липса на политическа воля. Очевидно намеренията, които се прокламират, не винаги са реалните намерения на хората, които направиха тази коалиция.

Относно горещата в последните дни тема – ГКПП „Капитан Андреево”, Демерджиев каза: МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдава се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът. /БГНЕС