Демерджиев: Оставка ще подам само ако Радев ми я поиска

Изпратихме в последния му път един достоен българин, който изпълни дълга си. Извършителите са заловени. Работи се интензивно с тях от турска страна и имаме уверението, че разследването е напреднало, и много скоро ще имаме отговори на всички въпроси.

Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев, който присъства на поклонението пред загиналия граничар Петър Бъчваров в Елхово, предаде кореспондентът на БГНЕС.

ГЕРБ и БСП поискаха оставки в МВР, ПП, ДПС и „Възраждане” – не

Човешко същество не може да подходи по начина, по който е подходило спрямо полицая.

Не мога, обаче, да се съглася, че с критиките, които се отправят в последния ден към ръководството на МВР, - аз заварих Гранична полиция в изключително тежко положение. В първия ден дойдох тук, за да покажа, че положението е тежко, и че трябва да се справим с него. Това, че има огромен ресурс, никога в последните години министърът на МВР не е стоял толкова близо до служителите си, за да бъдат решени техните проблеми. Не може проблеми, създавани през последните 10 години - с намаляване на щатовете на Гранична полиция, с изграждането на едно нефункционално и бутафорно съоръжение по границата, със системното занемаряване и подценяване на всичко тук, да се пренася на настоящото ръководство. От първия си ден направих поредица действия за да се възстанови както щата, така и съоръженията, които обезпечават живота и здравето на хората. Така че съвсем неуместни са критиките.

Задържаните са турски граждани, до голяма степен е ясно и какво точно са направили, и какви са били мотивите им да го направят. Детайлите са следствена тайна. Става въпрос за хора, които са извършвали престъпления по отношение на мигранти в Турция, не става въпрос за наркотрафик, каза още Демерджиев.

Убийството е извършено от турска територия, гилзите, намерени от българска страна, са от автомат Калашников, с който е стрелял военният от българска територия в отговор на стрелбата от Турция. Фаталните изстрели са дошли от турска територия, произведени са с ловна пушка. За момента имаме голямо съдействие от турска страна, наш екип посети валията на Одрин. Турците са взели много сериозни мерки и в последното денонощие натискът е намалял в пъти.

Миналия петък имах среща с турския вътрешен министър, който ми заяви, че никога не е работил толкова добре с български министър на вътрешните работи, добави Демерджиев. Турците имат изключителни проблеми по границите си със Сирия и Афганистан, затова не участват по-активно на нашата обща граница, но имаме уверението, че са пренасочили допълнителни екипи.

Една политическа партия, - бих подал оставка, ако я поиска президентът, а до момента такива искания не съм получил. Хората, които ми искат оставката, са виновни за проблемите, с които се боря още от първия си ден на поста, допълни министърът./БГНЕС