Демерджиев: С прокуратурата си взаимодействаме все по-добре

Сред нашите приоритети беше хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до децата и училищата. Успяхме да стигнем доста високо, помогна и акцията "Бяло", вчера заловихме над 200 кг наркотични вещества. По темата наркотици ние сме на едно мнение с прокуратурата и са все повече темите, по които сме на едно мнение.

Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерството на вътрешните работи във връзка с противодействие на разпространението на наркотици в района на училищата, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Демерджиев подчерта, че действията на МВР ще продължат и извън територията на България, тъй като държавният глава на Турция е дал указания на турския вътрешен министър да съдейства на страната ни, включително за разпространението на наркотици и за каналджийството.

"В неделя ми предстои посещение в Турция, там ще дам данни на вътрешния министър", обяви той.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че само общите усилия могат да дадат положителни резултати. Той каза, че децата, които продават наркотици в училищата, също са жертви. Сарафов подчерта отличните усилия между двете институции. "За съжаление, известно време имаше вакуум във взаимодействието, този вакуум даде негативни резултати и сега започваме да възстановяваме взаимодействието, диалога и общите усилия дават наистина отличен резултат", посочи той. По думите му това, което е установено от общата акция, която и в момента продължава, е, че все повече дилъри стават ученици. "Тези ученици, тези дилъри са не само извършители, те са и жертви", каза още Сарафов и уточни, че в акцията в Джулюница дилърът е бил 16-годишен ученик, а 200 кг канабис се равняват на над 200 000 дози наркотици за нашите деца. Той обаче е убеден, че съвместните резултати ще дадат още много положителни резултати и твърде скоро такива явления няма да има в училищата в страната. Сарафов е категоричен, че държавата трябва да има активен подход и той ще бъде осъществен.

"Ние сме длъжни да осигурим справедливост и спокойствие за гражданите и именно затова съм тук в Министерството на вътрешните работи, за да подчертая още веднъж отличната ни работа и взаимодействие с Министерството на вътрешните работи както на ръководно ниво, така и между колегите, които работят на оперативно ниво, които работят на улицата", допълни заместник-главния прокурор. Той заяви, че действително напливът на мигранти е наистина бедствие за нас и трябва да се работи именно по линия на каналджиите, които са истинските престъпления, а не мигрантите, които търсят по-добър живот в България или в страните от Западна Европа. По думите му генезисът на тези престъпления е извън нашата страна и тя е само транзитна точка на преминаването на мигрантите. Сарафов поздрави идеята МВР да работи съвместно с турските власти. "Ние трябва да неутрализираме каналджиите в нашата страна, а не да гоним мигрантите", заключи той.

Главен комисар Петър Тодоров съобщи, че има задържани около 580 лица. В района на учебните заведения са направени над 3000 проверки. По отношение на задържаните 200 кг канабис в горнооряховското село Джулюница са образувани две досъдебни производства, задържани са 6 лица. Наркотичното вещество е стигало до Лясковец, Горна Оряховица и други населени места, които са в процес на установяване. /БГНЕС