Демерджиев за Шенген: ЕС сам си нанесе шамар, Европа унизи себе си

ЕС като че ли сам си нанесе шамар. Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Нидерландия не може да очаква от нас доклад по механизъм, отпаднал през 2019 г. Ние не можем да изпълним тяхното желание, правото на ЕС не ни позволява да изпълним това, каза Демерджиев пред Нова тв. Това, което се отчита от август насам, че е свършена много работа, потвърди и директорът на Фронтекс. Трябва да се поддържа диалогът, няма да стане с протестни ноти, а с убеждение на тези държави, че ние си свършим работата успешно, поканил съм екипи на тези държави да видят границата ни, заяви министърът. Австрия изрази желание, а Нидерландия все още има резервно отношение. Австрия има нужда от прозорец до март месец, тъй кат двете държави имат своите проблеми, обясни той.

Попитан дали е поканен да участва в кабинет на ГЕРБ-СДС, Демерджиев отговори: „Не съм получавал покана от Николай Габровски да участвам в техния кабинет. Имало е покани към наши звена, но доколкото знам не са приети“. /БГНЕС