Демерджиев: Заради войната в прокуратурата 160 полицаи охраняват лица, които се съмнявам да имат нужда

„Войната в прокуратурата ни се отразява, защото 160 полицаи охраняват лица, които се съмнявам, че имат такава нужда. Така се вреди на обществения ред, защото се отнема ресурс за контрол по пътищата. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.


„МВР няма никакво отношение относно войната в прокуратурата. Тази война обаче ни се отразява, защото към момента 16 патрула плюс още 2 охраняват тези лицата, които са пожелали охрана. Тоест над 160 човека охраняват лица, а аз дълбоко се съмнявам те да имат такава нужда. Нашите полицаи са унижени да стоят пред заведения и да чакат хора, които не се нуждаят от охрана. По този начин се създават предпоставки за нарушение на обществения ред, защото така се отнема ресурс за контрол по пътищата“, заяви още вътрешният министър.

Той уточни, че е разпоредил една национална операция още веднъж да се засилят усилията за непрекъснат контрол по пътищата, всяка областна дирекция да направи проверка на стопаните на пътя, както и заедно с АПИ са набелязали критични участъци, на които има много пътни инциденти. „По отношение на законопроектите за безопасност на пътя работим с наши допълнения и варианти, които изработи наша работна група, за да може да представим становище и свои поправки, които смятаме за необходими. От 7 юни в София ще действат допълнителни патрули, които да оказват контрол по пътищата“, каза още Демерджиев.

Вътрешният министър подчерта, че МВР е готово с пакет от мерки за по - ефективното установяване на нарушенията, по- високата събираемост на глобите, както и за по – голяма превенция, като те са представени в законопроектите, които трябва депутатите да приемат в пленарна зала. Той поясни, че предстои да бъдат и поръчани новите екипировки на полицаите. „Бих искал, когато се прави бюджетът, да се вземе предвид и мнението на експерти от МВР, защото всеки иска секторът сигурност да е на добро ниво, но без средства ние няма как да го подсигурим“, отбеляза още Иван Демерджиев.

Относно отношенията на МВР със синдикатите служебният министър уточни, че с всички синдикати в МВР се установява контакт. „Ние ги каним на всяка една среща, не всеки се отзовава, но имат възможност да изпратят писмено предложенията си и те да бъдат разгледани“, поясни още той. По темата за мигрантския натиск по границата Иван Демерджиев подчерта, че се алармира и за помощ от страна на ЕС, защото ние охраняваме не само нашата граница, но и тази на съюза. /БГНЕС