Демирташ се отказва от активната политика след изборите

Селахатин Демирташ, бивш съпредседател на Народнодемократичната партия (HDP), обяви решението си да се откаже от активната политика след парламентарните и президентските избори през май.


"От свое име искрено се извинявам, че не успях да представя политически подход, достоен за нашия народ", заяви Демирташ в Twitter. "На този етап се отказвам от активната политика", каза той, като подчерта, че ще продължи борбата си от затвора.

Демирташ е зад решетките заради предполагаемите си връзки с терористичната организация ПКК от 2016 г., без да е осъден. В периода 2014-2018 г. той беше съпредседател на HDP.

В интервю за уебсайта Artı Gerçek Демирташ разкритикува сегашното ръководство на HDP, което отхвърли искането му да се кандидатира за президент на изборите на 14 май. "Казах на ръководството на HDP, че приносът ни може да бъде по-голям, ако успеем да стигнем до втория тур на президентските избори", каза той и добави, че номинацията му ще увеличи и гласовете на HDP, която все пак участва в парламентарните избори под името Партия на зелената левица (ГЛП). ГЛП получи 8,8% от гласовете и спечели 61 места в парламента.

"Аз съм на мнение, че има нужда от промяна в ръководството на партията. Доколкото виждам, нашите хора очакват да видят тази зрялост от ръководството на партията, особено от съпредседателите", каза той.

Съпредседатели на HDP са Митхат Санчар и Первин Булдан.

Демирташ упрекна ръководството на партията и нейните организации на национално и местно ниво, че не са работили достатъчно за изборите. "Те действаха като местно сдружение, а не като политическа партия", каза той. /БГНЕС