Демократи от САЩ отхвърлиха Плана за мир в Близкия изток

Повече от 100 демократи в Камарата на представителите на САЩ подписаха писмо, с което отхвърлят плана за мир в Близкия изток на президента Доналд Тръмп, известен като "сделката на века". Членовете на Демократическата партия прецениха, че планът "ще навреди в еднаква степен както на израелците, така и на палестинците, като ги тласка към по-широк конфликт", предаде МИА.

"Планът няма нашата подкрепа, и на израелското правителство не трябва да се разрешава да нарушава международното право чрез анексиране на всички части на Западния бряг", се казва в писмото, инициирано от депутатите Алън Ловентал и Анди Левин.

"Въпреки изключително проблематичния характер на вашето предложение, времето на обявяването му сочи мотиви, които изобщо няма да помогнат за решаването на израелско-палестинския конфликт", се казва в писмото.

През декември Камарата прие резолюция, потвърждаваща подкрепа за съвместно решение на палестино-израелския конфликт с участието на двете страни, което може да бъде постигнато само чрез директни преговори без анексиране./БГНЕС